Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novosti iz EU

Oprez! Kazne iz inozemstva stižu na kućnu adresu

brzina
Pixsell
06.07.2011.
u 21:30

Neven Mimica: Bruxelles za nas više nije vanjska nego unutarnja politika

Hrvatska je završila pregovore, od 1. srpnja 2013. bit će članica EU i vijesti iz Bruxellesa koje bi nas trebale zanimati više nisu zakulisno političke poput pitanja tko nas gura na zapadni Balkan, već životne poput pitanja koliko ćemo plaćati razgovor mobitelom iz Austrije ili Njemačke i hoće li nam kazne za prometne prekršaje počinjene u drugim zemljama EU stizati na kućne adrese u Hrvatskoj. U Bruxellesu su jučer donesene vrlo bitne odluke o obje ove teme: Europska komisija predstavila je svoju novu regulaciju koja se tiče roaminga, a Europski parlament izglasao je odluku koja će omogućiti učinkovitije kažnjavanje vozača koji rade prometne prekršaje izvan svojih zemalja. Obje ove odluke zaživjet će za dvije ili više godina, upravo u vrijeme kad Hrvatska postaje punopravna članica EU, i zato su možda i važnije nego odluke koje su se jučer donosile na Markovu trgu.

– Bruxelles za nas više nije vanjska politika nego unutarnja politika – kaže Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije.

Odluka Europarlamenta, koja će stupiti na snagu za dvije godine, stat će na kraj vozačima koji sada često ostaju nekažnjeni za prometne prekršaje u drugim zemljama EU. Svaki Hrvat koji dobije kaznu za parkiranje ili prebrzu vožnju u, primjerice, Austriji, Njemačkoj ili Francuskoj više ne može tu kaznu baciti u smeće znajući da mu ona nikad neće doći na kućnu adresu. Od ljeta 2013. dobivat će snimku i kaznu na svoju adresu u Hrvatskoj.

No, Hrvate koji putuju Europom razveselit će druga jučerašnja vijest iz Bruxellesa. Europska komisija predstavila je svoju novu politiku naplaćivanja korištenja mobitela u roamingu unutar EU. Od 2007. EU vodi politiku kojom snižava cijene roaminga za SMS i razgovore, a ova jučerašnja odluka znatno snižava i cijene surfanja u roamingu. Građani EU danas plaćaju i do 2 eura po megabajtu prometa kad surfaju u roamingu, a građani Hrvatske plaćaju i do 60-ak kuna. Jučerašnja odluka snizit će tu cijenu do srpnja 2014. na samo pola eura po megabajtu! Cijena minute razgovora u roamingu unutar EU od srpnja 2014. iznosit će maksimalno 24 centa za odlazne i 10 centi za dolazne pozive. Danas građani EU plaćaju 35 centi za odlazne i 11 centi za dolazne pozive u roamingu, a građani RH i 19 za odlazne i 8 kn za dolazne pozive.

Komentara 31

KL
klispolje
22:55 06.07.2011.

Kao obično i ovo je poluistinita vijest. Za snimak če kazna doči kuči, a budeš li zaustavljen od policijske ophodnje moraš platit na licu mjesta. Nemora odmah platiti onaj koji ima boravak u a ili brd....

JA
jaruzelskia
23:12 06.07.2011.

06.07.2011. u 22:55h klispolje je napisao/la: Kao obično i ovo je poluistinita vijest. Za snimak če kazna doči kuči, a budeš li zaustavljen od policijske ophodnje moraš platit na licu mjesta. Nemora odmah platiti onaj koji ima boravak u a ili brd.... --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kao i uvijek poluinformirani ...U Britaniji je policiji zakonom zabranjena naplata kazni na \'licu mjesta\' \'cash\' ili drugo..... Dakle, u Britaniji NEmoraš platit na licu mjesta jer nema takve mogučnosti.... A kaj se EU tiče, platit če Hrvatska puno više....

IM
Ivica_M
11:20 07.07.2011.

Izjave Nevena Mimice su obični bezobrazluk. Kao da referenduma neće ni biti i kao da građani na referendumu ne mogu zaokružiti ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije