Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupe školske radosti

Oprema za prvašića 2500 kuna ako su knjige – besplatne

Young preschool student
Foto: Thinstock
07.09.2015.
u 08:27

Komplet udžbenika za prvi razred stoji 560 kuna, a više od 90 posto općina i gradova nije ih kupilo za svoje đake pa su to morali roditelji

Marin je u travnju napunio sedam godina. Danas, kao i još gotovo 42 tisuće njegovih vršnjaka, prvi put sjeda u školske klupe. Marin se školi veseli. Bar tako kaže. Veseli se što će nakon dugog ljeta vidjeti prijatelje iz vrtića s kojima će od ove jeseni dijeliti školske radosti.

– Marin je jako uzbuđen zbog polaska u školu. Kaže da se veseli, ali ne znam što to točno znači. Malo sam skeptična prema tom veselju – komentira mu mama Hana, "vrteći" po glavi što još Marinu treba kupiti da bi on u potpunosti spreman otpočeo svoje obrazovanje. Ona kao i svi zagrebački roditelji ima sreću što komplete udžbenika kupuje Grad, a za sve ostalo što njezinom prvašiću treba potrošit će oko dvije i pol tisuće kuna.

Razmjena s prijateljima

– Trošak povećava kupnja radnog stola i odgovarajuće anatomske stolice. Zajedno smo ih platili oko tisuću kuna. Školsku torbu kupljenu od prijatelja, koja je kao nova, platili smo 200 kuna. Torba je anatomska, ima kotačiće i, što je važno, sliku dječjeg junaka Bakugana kojeg Marin voli. Računali smo da će nas nova koštati oko 500-600 kuna, a ovako smo prošli jeftinije. Marinu će za školu trebati nekoliko majica, hlača i trenirki... Trebat će mu tenisice za tjelesni, školske papuče, gumene čizme za kišu, tenisice za svaki dan. Kupit ćemo i jaknu za prijelazno razdoblje, a dvije zimske smo već kupili. Kad sve to zbrojim, bit će možda i više od dvije i pol tisuće kuna, a koštalo bi i više da ne kupujemo na sniženjima i u outletu. Dosta odjeće koju djeca prerastu i drugih stvari razmijenimo s prijateljima. Naša se djeca raduju i stvarima koje nisu posve nove – objašnjava Hana. U njezinoj obitelji još je jedna školarka koja će ove jeseni krenuti u sedmi razred. Odjeća, obuća i druge sitnice, uključujući i olovke, pernice, bilježnice, mapu i sve ostalo za školu što će joj trebati obitelj će stajati oko dvije tisuće kuna.

Obrok i aktivnosti

– Tome treba dodati prehranu u školi i cjelodnevni boravak za Marina. Za njega ćemo boravak i prehranu plaćati oko 450 kuna mjesečno, plus sportske aktivnosti 250 kuna i glazbene pripreme za solfeggio još 150 kuna. Maja ide u glazbenu što je također 150 kuna, a ritmika će biti 250 kuna mjesečno. Skupi se dosta toga. Znamo da aktivnosti nisu obvezne, ali nastojimo našoj djeci pružiti najviše što možemo – kaže Hana, kojoj svi ti troškovi zbog dvije solidne plaće u obitelji neće biti nepremostivi. No mnoge druge obitelji, posebno one u kojima radi samo jedan roditelj, a imaju tri ili četiri učenika, teško će uspjeti pokriti sve troškove, posebno u gradovima i općinama, a takvih je više od 90 posto, koje ne pomažu u kupnji udžbenika. Komplet udžbenika za prvi razred stoji oko 560 kuna, školska anatomska torba od 220 na sniženju pa do čak tisuću kuna ako je malo luksuznija, puna pernica je od stotinjak do 200 kuna. Učeniku prvog razreda treba za početak i šest pisanki, za što je potrebno dodatnih 50-ak kuna, mapa, bojice, glinamol, kolažni papir, što iz novčanika traži još stotinjak kuna. Kad se sve to zbroji, s odjećom je prvašića nemoguće opremiti bez dvije tisuće kuna. Nešto jeftinije može se proći ako se kupuju rabljeni udžbenici, cijena im je tada oko 250 kuna, a pojedini roditelji nastoje uštedjeti kupujući odjeću i obuću te školske torbe i pernice na tržnicama.

>>Osnovnoškolce knjige već čekaju na klupama

>>Osnovnim školama knjige 25. kolovoza, srednjoškolce će dočekati u klupama

Komentara 1

MA
Malenkost
08:39 07.09.2015.

Sve manje Daka! Sve manje Narastaja! To je odgovor na Politiku i stanje Nacije! Alarm! A sto bi rekla Kolinda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije