Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studija pokazala:

Opravdanost kupnje hrvatske zgrade u Bruxellesu nije upitna

Pusić Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
11.03.2017.
u 13:50

Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da su izradili studiju opravdanosti ulaganja te će predložiti Vladi da se projekt nastavi.

Zgradu u Bruxellesu koju je Hrvatska kupila još 2013. za potrebe Stalnog predstavništva RH pri EU i Veleposlanstva RH u Belgiji, a čije se adaptacija razvukla na više od četiri godine, bit će useljena sljedeće godine.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu kako su izradili studiju ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt, što je lani bila zamjerka Državne revizije, te će predložiti Vladi da se projekt nastavi jer “ta studija potvrđuje da lokacija i nabavna cijena zgrade nisu sporne te da su primjerene funkciji”.

“Plasiranje laži”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije nekoliko je dana kazala kako “zna za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao malo pažljivije pogledati”, da bi dan kasnije Večernji otkrio kako se to odnosi na neprocesuiranje kupnje zgrade u Bruxellesu – a istraga je navodno pokrenuta kada je tvrtka koja je izgubila posao vezan uz kupnju podnijela prijavu DORH-u, ali i da je sporna kupnja pokućstva za veleposlanstvo u Washingtonu veleposlanika Joška Para. Oba slučaja datiraju iz mandata Vesne Pusić (HNS) koja je jučer poručila kako su “insinuacije vezane uz kupnju zgrade neistinite”. – Pregovori oko te zgrade započeti su mnogo prije mandata Vlade u kojoj sam bila ministrica. Uspjeli smo kupiti tu zgradu za nekoliko milijuna eura manje od cijene o kojoj se prvotno pregovaralo – pojašnjava Pusić, koja priznaje kako je adaptacija tekla sporo, ali i ističe kako “insinuirati kako se radilo o kriminalu ima isključivu svrhu plasirati laž u javnost”.

Nalaz Državne revizije objavljen lani imao je primjedbe na zgradu kupljenu za 11,5 milijuna eura, za koju je početno bilo planirano ulaganje od dodatnih 21 milijun kuna. Prema troškovniku iz 2015., u rekonstrukciju bi trebalo uložiti dvaput više, 40 milijuna kuna. Građevinsko-urbanistička dozvola još nije bila ishođena, na usluge odvjetnika, dokumentaciju... otišlo je više od 1,2 milijuna kuna. Uz to, samo u 2015. za korištenje zakupljena prostora, u kojima su misije koje bi se trebale preseliti u novu zgradu, plaćeno je 1,5 milijuna kuna. Zbog svega toga revizori su MVEP-u zamjerili što, prije svega, nisu izradili studiju ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt. Iz MVEP-a se doznaje da su se nalazom revizije počeli baviti odmah po početku mandata ministra Davora Ive Stiera. Napravljena je projektna dokumentacija, ishođena je okolišna dozvola, predan zahtjev za ishođenje urbanističke dozvole.

– Sudski vještaci za graditeljstvo i arhitekturu izradili su neovisnu studiju koja je analizirala radnje, vrijeme i sredstva potrebna za dovršenje. Studija ekonomske isplativosti nije rađena u klasičnom smislu da se pokaže u kojem vremenu će se zgrada “isplatiti”, budući da djelatnost Stalnog predstavništva pri EU ne donosi mjerljivu dobit – kažu iz MVEP-a te dodaju kako je studija pokazala da projekt nije sporan te da će Vladi predložiti njegov nastavak. Na pitanje o zgradi, premijer Andrej Plenković rekao je da “veličinom odgovara ne samo potrebama misije nego svih diplomatskih predstavništava u Bruxellesu, a mogla bi biti i dom uredima hrvatskih županija”.

“Vrijeme je da se otvori”

– Kako napreduje taj postupak i kako je trajao za vrijeme ranijih Vlada, ne znam. Zatražio sam da vidimo gdje smo s time. Prošlo je četiri godine, vrijeme je da se zgrada stavi u funkciju i uštede sredstva koja idu na najam – rekao je premijer.

Što se tiče kupovine namještaja za veleposlanstvo u Washingtonu, rječ je bila o tome da je veleposlanik Joško Paro na namještaj utrošio 472.000 kuna, ali novac nije bio osiguran iz proračuna, nego od prodaje bivše zgrade veleposlanstva u glavnom gradu SAD-a. Revizija je prigovorila MVEP-u da je taj trošak trebao biti uvršten u bilancu Ministarstva, kao i to da su se pri javnoj nabavi namještaja trebali poštovati propisi kao da se pokućstvo nabavlja iz proračuna.

MVEP tada nije imao primjedbe na nalaz revizije, dok su nam jučer pojasnili da su njihove nadležne službe lani poduzele sve radnje i pribavile dokumentaciju koju je zatražila Revizija te zatražile neovisnu stručnu ocjenu čiji nalaz još očekuju.  

>>Pusić uzvraća predsjednici Grabar-Kitarović: Insinuacije o kupnji zgrade u Bruxellesu neistinite su

>>RH kupuje zgradu u Bruxellesu od 4000 m² 
za 86,8 milijuna kuna

Komentara 32

DU
Deleted user
13:55 11.03.2017.

Tko je sve krao u SDP-ovoj vladi?

M3
Miške 3
14:26 11.03.2017.

Samoproglašena kandidatkinja za generalnu sekretaricu UNa . Fijasko. Ministrica vanjskih poslova: fijasko. Predsjednica stranke : fijasko

DU
Deleted user
14:02 11.03.2017.

.Ispada da je netko fulao troškove za 100 % !! Koji teletabisi vode državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije