Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRI SE MJERA

Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

Milanka Opačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.01.2015.
u 08:30

Vlada će danas odlučiti da se uključuju građani koji su blokirani jer za poslovne neuspjehe odgovaraju svojom imovinom

Mjera oprosta dugova širi se i na građane koji duguju za poreze i doprinose pa će se dužnicima iz socijalne kategorije oprostiti i porezni dug u iznosu do 25 tisuća kuna. Takva bi odluka trebala biti donesena danas na sjednici Vlade.

Jednaki uvjeti

Prve neslužbene procjene kažu da će ta mjera obuhvatiti oko 12 tisuća građana, uglavnom obrtnika i vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ova skupina građana, naime, za razliku od trgovačkih društava, za svoje poslovne probleme i neuspjehe odgovara svojom privatnom imovinom i privatnim računima, a ne poslovnim, zbog čega su im blokirani svi računi i štednje koje imaju, što ih onemogućuje da plaćaju i ostale račune, komunalije i kredite. Iz te skupine na oprost duga Porezne uprave mogu računati oni čiji ukupan dug ne prelazi 35 tisuća kuna, a moraju zadovoljavati jednake uvjete koji su propisani i za ostale građane.

To znači, podsjetimo, da na oprost duga mogu računati oni koji primaju socijalne naknade te samci s mjesečnim primanjima do 2500 kuna, odnosno 1250 kuna po članu obitelji. Kako bi ušli u grupu onih kojima se otpisuju dugovi, građani iz navedenih dviju skupina ne smiju imati nikakvu imovinu ni štednju.

Osobni automobil ili njiva, od čije se prodaje ne može ostvariti neka značajna vrijednost, nisu prepreka za oprost duga – podsjećaju u Ministarstvu socijalne politike.

Otkada je mjera predstavljena, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić obilazi Hrvatsku i s gradovima i općinama potpisuje sporazum o oprostu dugova socijalno ugroženih građana u lokalnim komunalnim tvrtkama. Dosad su se u oprost uključili Makarska, Supetar, Bol, Sutivan, Klanjec, Oroslavje, Pregrada, Zabok, Bedekovčina, Hum na Sutli, Kumrovec, Sveti križ Začretje, Tuhelj...

Na teret buduće vlasti

Iako je prije desetak dana, kada je predstavljena mjera za najsiromašnije građane koji su u sustavu socijalne skrbi te one s niskim primanjima, rečeno kako se ona nikako neće odnositi na porezne dugove, nakon nekoliko tribina koje je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić održala po Hrvatskoj, odlučeno je u da se u cijelu priču uključi i Porezna uprava. M. Opačić je na tribinama građanima dodatno objasnila sve uvjete, a iz redova HDZ-a već dolazi kritika da je riječ o marketinškom predizbornom triku koji će oproštene dugove svaliti na teret buduće vlade. Tri godine od početka mandata ove vlade gotovo svakodnevno se broje blokirani građani, a do danas se govorilo kako se država u to neće uplitati pa se kritika HDZ-a može ozbiljno shvatiti iako je dobro da se barem sada, makar i u predizborne svrhe, pokušava dati šansa najugroženijim građanima.

Komentara 31

HO
Hotspot
08:42 29.01.2015.

nevjerojatno! znači svi mi koji desetljećima odvajamo zadnju lipu da platimo svoje obaveze smo bu..le? svi koji kupujemo jeftine mobitele za 1 kn umjesto skupih smartphonea za 6000 kn smo bu..le, a oni koji kupuju skupe smartphone pa ih ne plaćaju sad su ispali pametni? svi koji se na posao vozimo busom ili tramvajem da uštedimo smo bu..le spram onih koji su si kupovali skupe aute koje sad ne mogu otplaćivati pa im država oprašta?!? svi koji ne idemo na ljetovanja jer ne želimo ići na kredit smo opet bu..le za razliku od onih koji su i zato uzeli kredit pa će im vlada to oprostiti na trošak svih nas?!? strašno kakva jeftina demagogija i populizam SDP-ove vlade!!!

Avatar imadunic
imadunic
08:45 29.01.2015.

stvorite uvjete da ljudi mogu zaraditi i plaćati dugove, a ne ovako otpisujete dugove i pljunete na sve one koji redovito plaćaju svoje račune...Pokrenite gospodarstvo a ne demagogiju

VA
vande
09:04 29.01.2015.

pa ovo je besmisleni oprost pa ti isti če opet za par mijeseci biti pod ovrhama ako su socijala a u ovoj državi je to najbolje biti žive u provaljenim stanovima ne plačaju režije hrane se u pučkoj kuhinji ne traže redovan posao rade na crno kud oš bolje živjela nam hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije