Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedi u moskvi

Oporbenjaci protiv šefa izborne komisije iz Ike

prosvjedi u Moskvi
Foto: REUTERS
1/4
29.07.2019.
u 21:21

Liste kontrolira V. Gobunov, čiji sin i supruga imaju tvrtku i kuću u Hrvatskoj, kaže ruski NGO

Ne vjerujem da će prosvjed odmah nešto promijeniti, ali obaveza nam je učiniti da se čuje naš glas, kazao je Aleksandr, jedan od mladih prosvjednika u Moskvi gdje se prosvjedovalo zbog isključivanja oporbenih kandidata s liste za gradske izbore 8. rujna.

Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje na izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što oporba demantira. Prema podacima policije, uhićena su 1074 od 3500 prosvjednika ispred gradske vijećnice.

Sjedište u Puli

No navodno je prosvjednika bilo mnogo više – oko 20.000 – i klicali su “Rusija će biti slobodna”. Pri tome je u središtu zanimanja i bijesa prosvjednika bio šef izbornog povjerenstva Moskve Valentin Gorbunov. Kako je objavila ruska nevladina udruga Antikorupcijska zaklada (FBK), Gorbunov sin i supruga imaju tvrtku i kuću u Hrvatskoj. Anatolij Gorbunov – iako nemamo službene potvrde da je zaista riječ o sinu – član je društva u tvrtki za nekretnine, usluge i turizam Ika Astra. Prema podacima iz sudskog registra, tvrtka je osnovana 2012. i ima sjedište u Puli. FBK piše i da je obitelj Gorbunov kupila dva apartmana u Iki od ukupno oko 200 četvornih metara. Tijekom uhićenja bilo je i ozlijeđenih, najmanje šestero, prema kazivanju nevladine organizacije Ovd-Info. Policija je upala i u TV studio disidenta Alekseja Navalnoga i blokirala je izravni web-prijenos prosvjeda. U srpnju je donesena odluka o isključenju kandidata koji su protiv Putina uz obrazloženje da nisu sakupili dovoljno potpisa za kandidiranje ili da su potpisi nevaljali.

Nedovoljno potpisa

Zbog toga je oporba je počela prosvjedovati. Prosvjed je organizirao upravo Navalni, najveći Putinov protivnik, te je kažnjen s 30 dana zatvora upravo zbog organiziranja prosvjeda. Prije samog početka prosvjeda u noći između 26. i 27. srpnja uhićeni su neki antiputinovci među kojima mlada 32-godišnja aktivistica Ljubov Eduardovna Sobol, te Ilja Jašin, Dmitrij Gudkov, Ivan Ždanov, sve osobe kojima je izborna komisija zabranila kandidiranje na izborima. Nekima je policija izvršila premetačinu u stanovima. Organizatori prosvjeda za koji nije dobivena dozvola mogli bi dobiti i do pet godina zatvora. A oni su, kako kažu, branili svoje temeljno pravo, ono sudjelovanja na slobodnim izborima. Zbog toga je i slogan prosvjeda bio “Rusija će biti slobodna”. Ekonomski problemi i mirovinska reforma uvedena 2018., doveli su do sve većeg nezadovoljstva u Rusiji. Putinova popularnost pada, ali oporba ne može iskoristiti takvu situaciju, jer joj je zabranjeno prosvjedovati, pa i sudjelovati na izborima.

Naime, tko želi sudjelovati na izborima, a iza sebe nema neku stranku koja je već prisutna u gradskom vijeću, mora prikupiti potpise od tri posto potencijalnih birača, odnosno oko 5.000 potpisa. Mnogi oporbenjaci uspjeli su prikupiti svaki po 5.000 potpisa, ali izborna komisija mnoge je proglasila nevažećima i zabranila njihovu kandidaturu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu tijekom posjeta baltičkom otoku Hogland iz istraživačke podmornice razgledao potopljenu podmornicu iz Drugog svjetskog rata. Jedan je ronilac postavio komemorativnu plaketu na olupinu i tako odao počast četrdesetorici članova posade koji su poginuli u listopadu 1942.

“Radim ovo zato što naši ljudi rade svugdje - u zraku, pod vodom i pod zemljom”, rekao je Vladimir Putin nakon obilaska podmornicom koji je trajao oko sat i pol.

Privedeni oporbeni vođa Aleksej Navalni jučer je iz pritvora prebačen u bolnicu zbog nespecifične alergijske reakcije. Navodno mu je nateklo lice, što mu se nikada nije dogodilo, no ocjenjujujući njegovo stanje kao zadovoljavajuće, Amnesty International ponašanje vlasti okarakterizirao je kao “besraman i otvoren pokušaj ruskih vlasti da zastraši oporbu”. – Aleksej Navalni i ostalih četvero uhićenih jučer (u petak 26. srpnja) zatvorenici su zbog savjesti i trebaju biti odmah oslobođeni, jer sazivanje mirnih političkih skupova nije zločin i ne bi nikada smio biti tako okarakteriziran – obznanio je Oleg Kozlovski, predstavnik Amnesty Internationala. Jedan od uhićenih je i “diskvalificirani” kandidat Dmitrij Gudkov koji je izjavio da ako budu izgubili u toj borbi za sudjelovanje na izborima, onda će i izbori prestati postojati kao politički instrument. “Je li legalno sudjelovati u politici u Rusiji”, pitanje je na koje Putinovi oporbenjaci traže odgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije