Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prikupili potpise

Oporba u proceduru uputila zahtjev za opozivom Milana Kujundžića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
28.09.2018.
u 11:49

Zastupnici Mosta, SDP-a, HSS-a i Živog zida podsjetili na 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može biti ministar

Saborska oporba skupila je potrebne potpise da danas u proceduru uputila zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji su najavili još ljetos. Da imaju potrebna potpise na konferenciji za medije zajednički su izvijestili zastupnici Mosta, SDP-a, HSS-a i Živog zida podsjetivši na 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može biti ministar.

Mostova Ines Strenja Linić rekla je kako zajedničkim nastupom žele poslati snažnu poruku da Hrvatskoj ne treba ovakav ministar zdravstva.

- Propustio je puno toga učiniti u ove dvoje godine mandata, zdravstvo je danas na puno nižim granama nego je bilo kada je Kujundžić preuzimao funkciju ministra – kazala je Strenja Linić. Između ostalog, nabraja, Kujundžić nije pokrenuo niti jednu reformu, nije organizirao hitnu helikoptersku ni brodsku službu, propustio je donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka, kao i Nacionalni plan razvoja bolnica, uspostaviti učinkovite preventivne preglede, organizirati prioritetne liste, nije donio mjere za ostanak zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, nije osnovao središnji registar medicinske opreme, nije napravio da transportni T2 timovi postanu reanimacijski, propustio je unaprijediti rad Domova zdravlja, nije reorganizirao rad HZZO-a, nije kategorizirao zdravstvene ustanove, a pokušao je čak utjecati i na pravosuđe zato što su se neki sudovi usudili donijeti presude u korist liječnika i medicinskih sestara...

SDP-ov Željko Jovanović naglasio je kako postoje teme oko kojih ne bi trebalo postojati velikih podjela, a zdravstvo je svakako jedna od njih.

- Zdravstvo mora biti solidarno, sveobuhvatno i svima jednako dostupno. Prošle su skoro dvije godine mandata, možete li se sjetiti ičega konkretnog što je ministar napravio, a da je unaprijedilo zdravstveni sustav? Ne, nije napravio ništa i zato dolazi ova naša inicijativa – rekao je Jovanović. Hrvatski građani žive kraće od ostalih u Europi, a taj životni vijek se još više skraćuje, kaže, a liste čekanja koje su ministar i HDZ obećavali skratiti u predizbornoj kampanji sada su još duže. Tako je, nastavlja, njegov prijatelj nedavno za pregled magnetskom rezonancom naručen tek u siječnju 2021. godine, umjesto u roku od šest mjeseci kako je to HDZ obećavao prije izbora.

- Pozivam premijera da sjedne s ministrom i uzme predizborni program HDZ-a, prođu točku po točku obećanja koja se odnose na zdravstvo, i ako su zadovoljni učinjenim, neka Kujundžić ostane ministar – poručuje Jovanović nazivajući Kujundžića "gospodinom Obećanovićem".

Branimir Bunjac iz Živog zida dodaje kako ministar u dvije godine mandata nije Hrvatskom saboru predložio niti jedan zakon iz svog resora, osim onih koje smo dužni preuzeti iz Europskog parlamenta.

- Teško je izabrati najnesposobnijeg ministra, konkurencija je vrlo jaka, no Milan Kujundžić je u samom vrhu te liste. U svom mandatu nije napravio apsolutno ništa, ni jedna lista čekanja nije skraćena, već se čeka još i duže, po godinu ili dvije na preglede – govori Bunjac. Osim toga, nabraja Bunjac, statistika o neplodnosti parova govori da se taj problem udvostručio u njegovu mandatu, sve veća je i smrtnost od raka pa smo sada u top 10 zemalja svijeta po smrtnosti, povećao se i autistični spektar bolesti.

- Proračun Ministarstva zdravstva iznosi 11 milijardi kuna, proračun HZZO-a 24 milijarde kuna, plaćamo dopunsko osiguranje, a dugovi rastu. I umjesto da ih se sanira, oni povećavaju zdravstveni doprinos bez ikakve garancije da će sanirati dugove. Kujundžićev mandat prati niz afera, to je karakter koji ne samo da je nesposoban, već arogantno i bahato odgovara na svaku kritiku koja mu se uputi – kritizira Bunjac dodavši kako zdravstvo zaslužuje kvalitetnu promjenu.

HSS-ov Davor Vlaović smatra da bi bilo najkorektnije da ministar Kujundžić sam podnese ostavku.
Neka on baki u Gunji ili nekoj drugoj općini objasni zašto na terenu nema liječnika obiteljske medicine ili zašto ga treba čekati do idućeg četvrtka. Nemaju svi u Hrvatskoj jednako dostupnu medicinsku uslugu, ministar ništa ne poduzima, pacijenti putuju 50 do 60 kilometara i rade pritisak na objedinjeni hitni prijem – kaže Vlaović. I umjesto da se onda te vrijedne liječnike i sestre nagradi, nastavlja Vlaović, kažnjava ih se jer imaju previše prekovremenih sati. Zamjera i što nisu povećane upisne kvote na Medicinskom fakultetu.

- Neka Kujundžić da ostavku i vrati se u bolnički sustav, radi svoju specijalizaciju koju je dobro radio i skrati liste čekanja. Kakav odnose prema njemu imaju i premijer i ostali kolege u Vladi govori i to da kad dođu u Sabor on sjedi na pomoćnoj stolici – zaključuje Vlaović.

>> Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Moodleen
Moodleen
16:28 28.09.2018.

Za komuniste je medicina nemoćna, bez obzira kolko doktora se njma bavi. Neizlječivo!!

FR
Frapin
18:44 28.09.2018.

Sve drekovi na šibici!

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
13:31 28.09.2018.

ahahahaha vidi ekipiceeee..i bas svi oni koji su dobili u čmar od Plenkija...ahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije