Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnjive registracije birača

Teške optužbe iz BiH: Hrvatska i Srbija namještaju lokalne izbore u BiH

Sarajevo: Počelo printanje glasačkih listića za lokalne izbore u BiH
Armin Durgut/PIXSELL
06.10.2020.
u 15:46

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je u utorak kako vjeruje da su u pokušaje izbornih prijevara umiješane obavještajne službe susjednih zemalja

Čelnici najveće oporbene stranke i član državnog izbornog povjerenstva u BiH optužili su u utorak Hrvatsku i Srbiju da pokušavaju namjestiti rezultate predstojećih lokalnih izbora u BiH, pomažući sumnjive registracije birača za glasanje iz inozemstva. Izbori bi se trebali održati 15. studenog, a izborno povjerenstvo je dobio neuobičajeno veliki broj prijava birača koji žive u inozemstvu i žele glasati ondje ili dopisnim putem. Najviše ih je iz Hrvatske i Srbije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je u utorak kako vjeruje da su u pokušaje izbornih prijevara umiješane obavještajne službe susjednih zemalja. Slično smatra i član izbornog povjerenstva Suad Arnautović. "Imam opravdane sumnje da se radi o organiziranom zločinačkom pothvatu ali ne samo individualaca nego čak i nekih službi susjednih zemalja", kazao je Arnautović za TV Federacije BiH.

Prema evidenciji povjerenstva, na popisu registriranih birača za glasanje iz inozemstva je 101.000 osoba, a zbog različitih nepravilnosti odbijeno je gotovo 28 tisuća zahtjeva za upis. Tijekom provjera su otkriveni brojni slučajevi u kojima su birači koji žive u BiH prijavljeni za glasanje u inozemstvu tako da je netko zlorabio njihove osobne podatke i krivotvorio potpise. Iz povjerenstva su takve slučajeve prijavili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Također se pokazalo da su neki birači i na popisu za glasanje u inozemstvu i u BiH, pa postoji mogućnost da glasaju dvaput.

Nikšić smatra da je veliki broj prijava iz Hrvatske i Srbije povezan s potporama tamošnjih vlasti njihovim političkim favoritima u BiH, HDZ-u Dragana Čovića i Savezu nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

"Pobjedama u BiH hvalili su se Plenković i Vučić. Oni sad vraćaju dug", ustvrdio je Nikšić na konferenciji za noivnare.

Ključne riječi

Komentara 7

ME
medvedgrad
18:30 06.10.2020.

Stalno krivo pisete. Nije od strane BIH nego od strane muslimana..

DU
Deleted user
17:12 06.10.2020.

Više od 1,7 milijuna Hrvata koji žive u RH ima korijene u BIH.Što znači da su rođeni u BIH ili im je jedan od roditelja rođen tamo. Svi oni po zakonu imaju pravo na BIH državljanstvo i upis u birački popis.Dobar dio njih i ima BiH državljanstvo. Razumljivo da su se Bošnjaci-Muslimani uzjogunili,jer su shvatili da se Hrvatska konačno odlučila aktivnije uključiti u sređivanje međunacionalnih odnosa u toj zemlji! Za dopisno glasovanje registrirano je nekih 120 tisuća birača za lokalne izbore u BIH. Upis u registar birača odbijen je za nekih 30 tisuća osoba. Još jednom pozivam sve Hrvate Hercegovine,Posavine,Bosne, da ne zaborave zemlju svojih predaka,zemlju didova i baka koja ih je othranila. Imamo neku obvezu i neki dug prema svima njima!

BE
Beskucnik
16:53 06.10.2020.

Pa samo u Zagrebu zivi 200 000 ljudi porijeklom iz BIH , mislim da bi svi trebali trazit drzavljanstvo BIH , i izabrat bosnjiacima Hrvata za predsjednika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije