Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMUNALNE SVAĐE

Oporba tvrdi da je poduzeće samo izgovor za nova zapošljavanja

komunalci
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
15.04.2010.
u 17:15

Oštra se rasprava vodila o inicijativi za osnivanje zajedničkog komunalnog poduzeća općina Vojnić i Krnjak.

Unatoč protivljenju oporbe, vijećnici Vojnića ubuduće će pitanja na aktualnom satu postavljati na kraju sjednice, a umjesto osam dana, materijale će dobivati tri dana prije sjednice.

– Nećemo se imati vremena pripremiti, a to je ono što vladajući žele - da kao i njihovi vijećnici samo dižemo ruke za njihove odluke – kazao je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Nebojša Andrić iz HDZ-a.

Oštra se rasprava vodila i o inicijativi za osnivanje zajedničkog komunalnog poduzeća općina Vojnić i Krnjak.

Loš ugovor

– Podržavam širenje djelatnosti našeg Komunalca, ali ne na njegovu štetu. Uz odluku o pokretanju inicijative, dali ste nam i ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća, što ne možemo prihvatiti. Ugovor je loše napisan, po njemu Krnjak, koji će položiti 20.000 kuna za osnovni kapital, ne ulaže ni lopate, ali ima pravo zapošljavati ljude. Naš Komunalac ima strojeve, zaposlenike i već radimo dio poslova u Krnjaku, pa ne znam koju novu korist od poduzeća može imati Vojnić – kazao je Nebojša Andrić. Nikola Pavić, vijećnik DPS-a, predložio je da se ne osniva zajedničko poduzeće dok se ne vidi hoće li općina Krnjak biti ukinuta. Kazao je da Krnjak ‘'gura'’ osnivanje poduzeća kako bi mogli zaposliti djelatnike Općine, jer za plaće troše više od 20 posto vlastitog proračuna.

– Selima Okić i Zimić već distribuiramo pitku vodu, a otpad ne možemo još odvoziti jer nismo sanirali naše odlagalište Kokirevo. Otpad u Krnjaku odvozi Eko flor – objasnio je Mirko Lovrinović, direktor Komunalca Vojnić.

Nebojša Andrić predložio je da se podupre inicijativa o osnivanju poduzeća, a da se prije osnivanja naprave detaljnje analize o tome što će biti čija obaveza, kako će poduzeće poslovati, koje će poslove obavljati.

Naplata vode

– Ako komunalci budu naplaćivali distribuciju pitke vode u Krnjaku, onda moramo jasno znati tko će platiti i velike gubitke koji nastaju u vodovodnom sustavu Gredar ili Velemerić; hoće li to plaćati Općina Vojnić ili građani. Sve to mora biti u ugovoru, da nam se ne dogodi da poduzeće završi u stečaju – kazao je N. Andrić.

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tatatomy
06:41 16.04.2010.

Ogromna većina stanovnika općine Krnjak žali što uopće ima općinu i što nije dio Grada Karlovca. Direktnu korist od općine imaju samo njezini djelatnici, ali ne i stanovnici. Krnjak puni svoj općinski proračun s oko 300.000 kuna godišnje (da je izvješćivanje transparentnije - znali bi točno koliko), a samo na plaće djelatnika troši oko 1.500.000. Poražavajuće je i to da općina s oko 1.200 (stvarnih) stanovnika ima profesionalnog načelnika i dva profesionalna zamjenika načelnika, troje stalno zaposlenih u financijama, pročelnika, komunalnog redara i još ponekog, što nemaju ni neke daleko veće i razvijenije jedinice lokalne samouprave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije