Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka Liniću

Oporba: Predstečajne nagodbe treba što prije popraviti!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.02.2014.
u 15:34

Laburistica Nansi Tireli rekla je da njena stranka i dalje vjeruje da 'predstečajne nagodbe otvaraju jednu novu moguću točku korupcijskog rizika'

Nakon medijskih napisa da će se ukinuti predstečajne nagodbe, a onda i današnje konferencije za novinare ministra financija Slavka Linića s koje on naglašava da se taj institut ne ukida i nabraja njegove uspjehe, saborska oporba i dalje vjeruje da Zakon o predstečajnim nagodbama treba što prije popraviti.

- Ja bih plastično rekla: nisu u pravu ni ministar Linić niti visoki izvor iz Vlade koji najavljuje ukidanje predstečajnih nagodbi. Rekla bih da je rješenje negdje u sredini. Rješenje je žurni popravak zakona i svih anomalija koje je zakon u praksi pokazao. Sve to vrlo se plastično ovih dana pokazalo i zbrojilo u slučaju Mirne i mislim da nad negativnim posljedicama provedbe Zakona o predstečajnim nagodbama ne možemo više zatvarati oči – kratko je komentirala bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić.

Laburistica Nansi Tireli rekla je da, bez obzira koliko ministar Linić hvalio dobrobit predstečajnih nagodbi za hrvatsko gospodarstvo, njena stranka i dalje vjeruje da "predstečajne nagodbe otvaraju jednu novu moguću točku korupcijskog rizika".

- S obzirom da mi do sada nismo imali u strategiji borbe protiv korupcije te predstečajne nagodbe izuzetno bi bilo važno da ih stavimo u akcijski plan suzbijanja korupcije i da se posebna pažnja posveti upravo njima u onom djelu analize i podnošenja izvješća vezana za predstečajne nagodbe. Podnijeli smo zahtjev za izmjenu općeg poreznog zakona gdje tražimo da ti podaci ne budu porezna tajna, dakle da podaci o iznosima koje je država oprostila u svim predstečajnim nagodbama budu javni i transparentni i na stranicama ministarstva u jednom registru do kojeg će svatko moći pogledati – traži Tireli koja nikako nije za ukidanje predstečajnih nagodbi, već za njegovu doradu jer stalno upozoravaju da "ne može odlučivati samo jedan čovjek bez ikakvih kriterija".

- Ali ako on to već i napravi onda javnost, odnosno građani RH čiji je to novac, imaju pravo znati kome se i koliko oprostilo, a da taj čovjek u svakom trenutku kroz akcijski plan borbe protiv korupcije bude pozvan da opravda i da se izjasni zbog čega je nekome oprostio milijun eura a drugome to nije htio napraviti – zaključila je Tireli.

>> Linić: S Milanovićem o nagodbama nisam razgovarao, a naš odnos neka razjasni on

Komentara 3

DU
Deleted user
15:51 21.02.2014.

Predstečajna nagodba je nažalost fino zapakirana otimačina i lopovluk

KA
kafka
16:18 21.02.2014.

U uljuđenoj državi u kojoj lopovluk nije svakodnevna pojava i takva nagodba bi mogla imati smisla, jer nikome ne bi palo na pamet kako je iskoristiti i druge preveslati (prevariti). Ovako kod nas ... . U svakom slučaju nagodba trebaeba na popravak. Nedostaje kontrola i mehanizam zaštite od zluoporaba.

VE
večera
21:21 21.02.2014.

Ko je jamio, jamio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije