Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGE Vladi treba vjerovati

Oporba pozdravlja smjene i ostaju skeptični

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović
import
VL
Autor
Vojislav Mazzocco
07.10.2008.
u 16:49

Ma koliko premijer Ivo Sanader uvjeravao javnost da smjene ministrice pravosuđa Ane Lovrin, ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića i ravnatelja policije Marijana Benka nisu posljedica ubojstva Ivane Hodak, malo tko njegovim uvjeravanjima zaista i vjeruje.

Prije samo nekoliko dana premijer je branio ministra Rončevića od napada oprbenjaka koji su tražili njegovu smjenu, a prekjučer ga je smijenio prije nego što je ovaj uspio i sjesti u avion za Zagreb. U Rončevićevom resoru zaista je bilo previše problema i neriješenih slučajeva ubojstava, premlaćivanja, pljački, sumnjivih nabava da bi se još dugo zadržao na svome mjestu.

Previše ih napadali
Paradoksalno je da bi Rončević vjerojatno i prije ostao bez ministarskog položaja da ga oporba nije tako agresivno napadala. Sanader im nije, zbog svog imidža čovjeka koji sve drži pod kontrolom, mogao popustiti, ali je zato u presudnom trenutku donio odluku i prije nego što se oporba stigla snaći.

Na Rončevićevo mjesto Sanader je imenovao dosadašnjeg ravnatelja SOA-a Tomislava Karamarka, na mjesto ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, a na mjesto ravnatelja policije Vladimira Faberea – redom ljude neaktivne u stranačkoj politici, a čak im se pripisuje i određeno ljevičarsko nagnuće.

– Mogao je odmah i Milanovića imenovati premijerom pa bi sve riješio – ubrzo je SDP-om počela kolati šala o Sanaderovim kadrovskim rješenjima. Sam predsjednik SDP-a Zoran Milanović bio je prilično kritičan prema premijerovoj odluci.

– Ovo je Vlada HDZ-ovog spasa, a trebala bi biti Vlada nacionalnog spasa kada je riječ o kriminalu. Za ove je ljude je uvreda da ih se zove da naprave reda nakon pet godina nereda – rekao je Milanović uvjeren da HDZ neće krenuti u obračun s mafijom jer za to nema sposobnosti ili volje.

– Odogovoran je jedino premijer i on bi trebao podnijeti ostavku svjestan da nije sosoban voditi ovu zemlju – zaključio je Milanović koji je za danas kasno poslijepodne sazvao i izvanrednu sjednicu predsjedništva SDP-a na kojoj bi se trebalo raspravljati o stanju sigurnosti u Hrvatskoj. U SDP-u su poprilično začuđeni Sanaderovim izborom Fabera i Šimonovića.

– Žužul kada je preuzeo ministarstvo vanjskih poslova nije Šimonovića ni na kavu primiti, a Faber je tražio novi posao u Lidlu – rekao je naš sugovornik iz SDP-a koji je zamolio za anonimnost. Nakon što ga je Miomir Žužul ignorirao Šimonović je jednostavno otišao iz MVP-a, a upravo u tom njegovom potezu Vesna Pusić vidi nadu za hrvatsko pravosuđe.

– Sigurna sam da Šimonović nije čovjek koji bi pristao biti samo kulisa. Kod njega će jako brzo vidjeti ima li političku podršku da odradi posao u koji će zasigurno ući s najvišim profesionalnim kriterijima – pozdravila je Sanaderov izbor Vesna Pusić. Uvjerena je da su novoimenovani ljudi odličan izbor, ali joj je žao što to nije napravljeno daleko ranije.

– Sigurno je prekasno, previše se tragedija kumuliralo. Ipak bolje a se to dogodilo prekasno nego nikad – smatra Vesna Pusić upozoravajući ipak da i dalje treba biti oprezan prema pravosudnom i represivnom aparatu i reagirati čim neki teški slučaj, poput premlaćivanja i ubojstava, predugo ostane neriješen.

Vesna Pusić događaje u Hrvatskoj prati iz Bruxellesa gdje se na satsanku s europarlamentarcima koji su, tvrdi iznimno zainteresirani za najnovijne događaje u Hrvatskoj.

Predlagala zakon
– Mnogi me pitaju o ljudima koji su zamijenili ministra i ja ih sve uvjeravama da su oni najbolji izbor – zaključila je Vesna Pusić. Nekadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt pak smatra da je premijer reagirao u afektu kako bi smirio javnost.

– Ove promjene ne znače da će stvari krenuti na bolje. Još 2005. godine predlagala sam antimafijaški, takozvani Robin Hood zakon, po kojem bi se oduzimala imovina svima uključenima u organizirani kriminal, a suspendirala bi im se i neke građanske slobode – rekla je Vesna Škare Ožbolt ogorčena što tada nije bilo političke volje za njen prijedlog, a danas se kreće u panično pisanje novog zakona. Većina naših sugovornika voljna je dati novim ministrima i ravnatelju policije priliku da se dokažu i da stvarno krenu u borbu protiv mafije i pozdravljaju odluku premijera da imenuje stručne, a ne stranačkipodobne kadrove.

– Situacija je prekritična da bi se igrali imenovanjima stranački podobnih kadrova – rekla je Vesna Pusić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije