Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI U BIH

Izbori u BiH nanijeli udarac Izetbegoviću i Dodiku, HDZ BiH pobijedio kod Hrvata

Izbori u BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/12
Autori: Hina, Vecernji.ba
15.11.2020.
u 23:56

Izetbegović je ipak inzistirao na tvrdnji da unatoč pretrpljenim porazima njegova SDA ostaje "najjača stranka u zemlji".

Prema informacijama kojima raspolaže Vecernji.ba, HDZ BiH, što se načelničkih pozicija tiče, kod Hrvata je pobjednik izbora. 

Dosad su pobijedili u Orašju, Domaljevac-Šamcu, Žepču, Varešu, Usori, Kupresu, Livnu, Vitezu, Novom Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Širokom Brijegu, Posušju, Ljubuškom, Grudama, Čitluku, Čapljini, Stocu, Ravnom i Neumu. U Tomislavgradu je, prema saznanjima, načelnika osvojio Hrvatski nacionalni pomak, a u Prozor-Rami HDZ 1990.

Ove informacije mora potvrditi Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH).

Izbori u BiH nanijeli udarac Izetbegoviću i Dodiku

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini donijeli su promjene na političkoj pozornici u toj zemlji, a najvažnije su činjenica da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile nadzor nad velikim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke.

"U cijeloj BiH došlo je do promjena. To nisu tektonske ali su važne promjene", kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

U turobnom ozračju u stranačkoj središnjici Izetbegović je priznao poraz svoje stranke u utrci za načelničke pozicije u tri od četiri općine koje čine grad Sarajevo, a oporbena koalicija koju čine SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) preuzela je vlast u još nekim općinama Sarajevske županije koje su glasile kao neosvojive utvrde SDA.

Taj je oporbeni blok koji je prvi put uspostavljen uoči ovogodišnjih lokalnih izbora izborio načelničke pozicije u 11 općina, a SDA je zadržala ili dobila vlast u 30 općina, no među njima nema ni jednog većeg grada jer je u Zenici novi mandat dobio dosadašnji gradonačelnik Fuad Kasumović kao neovisni kandidat, u Tuzli je ostao gradonačelnik SDP-ov Jasmin Imamović, a u Bihaću je još jedan mandat izborio neovisni Šuhret Fazlić.

Izetbegović je ipak inzistirao na tvrdnji da unatoč pretrpljenim porazima njegova SDA ostaje "najjača stranka u zemlji".

Milorad Dodik,e potvrdivši nevoljko poraz u Banjoj Luci, kazao kako to za njega "nije mali udarac", a Banjolučanima je zamjerio da "nisu bili fer" prema njegovu kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću lamentirajući nad tim koliko su SNSD i on osobno uložili u taj grad.

"Netko je ovdje igrao pokvareno", kazao je smrktnuti Dodik nenaviknut na poraze. Najavio je kako SNSD ipak neće voditi politiku sukobljavanja s novom gradskom vlasti u Banjoj Luci, na čijem će čelu ubuduće biti mladi Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Stanivuković, koji je i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, često se verbalno sukobljavao s Dodikom.

Dodik je potvrdio kako je izbore izgubio i SNSD-ov kandidat za načelnika Bijeljine, drugog najvećeg grada u RS-u, gdje je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS)

"Naravno da nas boli (izgubljeno) mjesto gradonačelnika", kazao je Dodik optužujući koalicijske partnere da su ga izdali. Ustvrdio je kako unatoč tome SNSD ostaje najjača stranka u RS-u jer sada ima vlast u 41 općini, što je jedna više nego do sada.

Na kraju je Dodik sam sebe usporedio s Winstonom Churchilom podsjetivši kako je i on izgubio izbore 1945. iako je bio jedan od vođa pobjedničke koalicije u ratu.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), na lokalnim izborima sudjelovalo je 50 posto od 3,2 milijuna registriranih birača.

Ključne riječi

Komentara 58

HA
HERCEGOVA@AC
00:47 16.11.2020.

Vidim da je danas "profesor" koji dijeli kartone nešto nervozan. Mora da mu je "kranjska" ušla u krivu rupu.

DU
Deleted user
09:18 16.11.2020.

Znači i dalje prevladavaju Territorial Pissing političke opcije koje preferiraju međunacionalno klanje uz ciljano unutarnacionalno pozadinsko drpanje. Zašto se onda svi čude što je jedina racionalna opcija za mlade bijeg na zapad.

DU
Deleted user
01:27 16.11.2020.

Truć, truć. Ako je izborni inženjering moguć u Americi, gdje ne bi bio moguć u BiH. Kao, evo vidite da je ovdje demokracija i svi imaju jednaka prava. Da se Turci ne dosjete jadu. A sutra opet sve po starome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije