Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Oporba pisala EK i premijeru: Smjena Vijeća za elektroničke medije je nezakonita i riskiramo sankcije

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.03.2016.
u 11:57

Grbin: Mi želimo upozoriti prije svega predsjednika Vlade jer vjerujemo da nije imao dovoljno informacija

Grupa zastupnika iz redova SDP-a, HNS-a, IDS-a, Laburista te Stipe Petrina pisala je Europskoj komisiji i premijeru Tihomiru Oreškoviću kako bi ih upozorili na nezakonitost smjene Vijeća za elektroničke medije.

SDP-ov Peđa Grbin pojašnjava kako Vijeće za elektroničke medije predstavlja dio Europske regulatorne mreže elektroničkih medija. Odlukom Europske komisije, dodaje, ustanovljena je grupa koja se brine o regulaciji na području elektroničkih medija u EU i ta grupa se sastoji od voditelja svih nacionalnih regulatornih agencija koje predstavljaju neovisna regulatorna tijela koja su zaštićena pravom EU. Direktive koje reguliraju područja audiovizualnih usluga propisuju da nacionalni regulatori moraju predstavljati neovisni regulatori, objašnjava Grbin.

– Nekoliko država, posebno u Istočnoj Europi, u posljednjih nekoliko godina pokušalo je razriješiti neovisne regulatore prije isteka mandata. Zbog toga su se pred sudovima EU vodili postupci kojim su te zemlje utvrđene da su kršile europsko pravo – upozorava Grbin te naglašava kako ti postupci nemaju samo deklaratorni učinak, već za sobom mogu povlačiti vrlo visoke kazne koje moraju plaćati države članice EU.

– Mi želimo upozoriti, prije svega predsjednika Vlade jer vjerujemo da nije imao dovoljno informacija kad je pristao na ovakvu odluku, da svojim postupanjem mogu stvoriti izravnu štetu za RH. Neću ovdje govoriti o pritiscima koji se odnose na medije, mislim da to svi znamo, nećemo govoriti da se pred Agencijom za elektroničke medije protestiralo, ni kako je i što govoreno tijekom tih prosvjeda, ono što želim govoriti je da Hrvatska u ovom trenutku, ako nastavi sa započetim postupkom, krši europsko pravo i time riskira sankcije. Mi želimo to spriječiti i zbog toga relevantne i nadležne upozoravamo na nezakonitost takvog postupanja – naglasio je Peđa Grbin.

HNS-ov Goran Beus Richembergh dodaje kako je "opće poznato da državni teror započinje tako da se maršira na institucije ili da se na njih, kao što bi rekao ministar kulture, "izvršio desant".

– Upravo to se sada događa s neovisnim regulatornim tijelom, podsjetit ću, Vijeće je to koje ne samo da dodjeljuje koncesije elektroničkim medijima nego raspolaže ozbiljnim financijskim sredstvima koja se distribuiraju radi uvođenja posebnih javnih sadržaja u elektroničke medije. U tome smislu, vidimo ovo kao jedan presedan, kao pritisak iz razloga da se institucija destabilizira i stavi pod kontrolu, što smatramo natruhama državnog terora kojemu se želimo oduprijeti – zaključio je Beus Richembergh.

>> EK: Pomno pratimo pokušaj smjene Mirjane Rakić, Vijeće mora biti neovisno

Komentara 82

Avatar ČEPlN
ČEPlN
12:10 16.03.2016.

opet rade protiv drzave, majke koja ih hrani

Avatar Tigar63
Tigar63
12:07 16.03.2016.

Tužakajte samo crveni kmeri , ionako drugo ne znate.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
12:17 16.03.2016.

Pišem pismo, tinta mi se proli, a međeda nešto jako boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije