Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očekivan status

Oporba: Ovo je najlošija ocjena od 1997., kakva Vlada - takav rejting

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
01.02.2013.
u 12:03

Laburist Nikola Vuljanić kaže da kreditne agencije ne ocjenjuju države "iako to uzimamo srcu i mislimo da smo sada svi mi smeće".

Nakon što je sredinom prosinca agencija Standard&Poor’s srušila kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu – na smeće, danas je to napravila još jedna agencija – Moody's, upozoravajući ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik. Saborski zastupnici, bilo iz redova vladajućih ili oporbe složni su u jednome – to je bilo i očekivano.

Bivša premijerka Jadranka Kosor tako kaže da je takva ocjena očekivana jer su svi pokazatelji tako loši.

– Svi koji se bave gospodarskom i fiskalnom politikom i vođenjem države, morali su je očekivati. Poražavajuće je, naravno, što je ovo najlošija ocjena od 1997. godine, tako barem navodi HNB. Zapravo bi taj rejting mogao biti i gori da nas ne drži činjenica da 1. srpnja očekujemo ulazak u EU i da imamo potpisan Pristupni ugovor – rekla je Jadranka Kosor te dodala kako treba poduzimati krupne korake jer ne može zamisliti posljedice koje bi izazvala odgoda ulaska. Zbog svega bi, tvrdi, premijer Milanović morao svakodnevno održavati sastanke s ministrima kako bi što prije popravili izglede države.

Laburist Nikola Vuljanić kaže da kreditne agencije ne ocjenjuju države "iako to uzimamo srcu i mislimo da smo sada svi mi smeće."

– Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade. Kaže to čitav svijet, građanima se to dokazuje na njihovim džepovima, a to pokazuju i statistike. Istina je da je proračun 90 posto zadan, pa što onda? Vlast je zadužena da kroz taj zadani okvir izvede zemlju u svjetlu budućnost. Ovoj Vladi to ne uspijeva i nema naznaka da će joj uspjeti – vjeruje Vuljanić. HDSSB-ov Boro Grubišić također je očekivao ovakvu ocjenu Moody'sa.

– Jer ovo je nekompetentna Vlada, a kakva Vlada – takav rejting – kratak je Grubišić.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin pojasnio je kako je ova ocjena očekivana nakon što je donesen proračun za 2013. godinu.

– Trebaju nam reforme i to javne države, proračunskih korisnika i lokalne samouprave. Jer činjenica je da je 90 posto proračuna zadano i nema mnogo manevarskog prostora – tvrdi Kajin.

SDP-ov Ivo Jelušić kaže kako se ocjene rejting agencije slažu kao lego kockice.

– Očekivao sam da će i prije doći do ovakve reakcije drugih kreditnih agencija nakon Fitcha. Vlada je lani prvi put smanjila rashode i deficit i za to baš nismo bili nagrađeni rastom ocjena kreditnih agencija. Kreditne agencije su u cilju zaštite kapitala. Hrvatska već 20 godina ne otplaćuje glavnicu nego kamate, a svjetski financijeri žive od kamata – objašnjava Jelušić, dok je za HNS-ova Jozu Radoša "više-manje sve jasno".

– Znamo da smo visoko zaduženi, da nismo uspjeli povećati zaposlenost i investicije zadnjih godina, imamo preveliku potrošnju. Procjene kreditnih agencija vrlo su logične. To, međutim, još nije smeće. To je kolokvijalno smeće. Hrvatska, naime, nema neposredno ugroženu proračunsku stabilnost. Ali svakako put izlaska iz ove situacije, jedini pravi je povećanje investicija – zaključuje Radoš.

Nakon vijesti o padu rejtinga za 13 sati konferenciju za novinare u Saboru najavili su i bivši potpredsjednik Vlade, HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević te njegova kolegica, bivša ministrica financija Martina Dalić.

>>Linić o rejtingu 'smeće': Razmišljamo o rebalansu

Komentara 21

OB
-obrisani-
12:13 01.02.2013.

Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
12:15 01.02.2013.

Vidi kako se naglo pomlađeni gospodin Vuljanić uzrujao a još prije godinu dana je pjevuckao o odlasku i podršci mladima. "Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade." Blizu ali točnije jest "Nismo mi smeće, smeće je politika." Pogodite kamo Vi Vi spadate gospodine Vuljaniću sa ostatkom Sabora i Vlade?

IZ
izunec
12:07 01.02.2013.

Istina, vladajuci su katastrofa, a kao da su HDZ-ovci bili bolji ... ista stvar. No ljudi moji duboki problem Hrvatske je da se nema koga izabrati, jer su nam i lijeva i desna opcija ista stvar, neznalice i uhljebljivaci. To je stvar koja nas treba duboko zabrinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije