Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbili im amandmane

Oporba napustila sabornicu, a Petrov upozoravao Pernara da ne šalje poljupce

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
02.12.2016.
u 13:48

Čak 24 amandmana došla su na izmjene Zakona o lokalnim porezima, a 23 na izmjene Zakona o porezu na dohodak.

Sabor je većinom glasova samo vladajuće većine, dakle HDZ-a, Mosta i manjinskih zastupnika, donio izmjene paketa zakona koji su dio porezne reforme. Reforma je izglasana bez oporbe koja je protestno napustila sabornicu jer su svi njihovi amandmani odbijeni.

U Saboru je u tijeku glasovanje o 16 zakona iz paketa porezne reforme, na koje je stiglo više od 70 zastupničkih amandmana koje ministar financija Zdravko Marić redom sve odbija, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo u Saboru. U pola glasovanja cijela oporba napustila je sabornicu, a o preostalim zakonima glasuje samo vladajuća većina uz pomoć manjina i zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku.

Čak 24 amandmana došla su na izmjene Zakona o lokalnim porezima, a 23 na izmjene Zakona o porezu na dohodak.

– Zašto uopće glasujemo o amandmanima kada ih sve odbijate. Ovo samo pokazuje da uopće ne uvažavate hrvatske građane – prigovorio je Branimir Bunjac iz Živog zida.

HSS-ov Krešo Beljak ministru i ostatku Vlade poručio je kako mu sve više liče na "ekipu iz Alan Forda".

Unatoč ozbiljnoj temi, predsjednik Sabora Božo Petrov u jednom je trenutku jednog zastupnika morao upozoriti da ne "šalje poljupce u sabornici". Bio je to Ivan Pernar iz Abecede demokracije koji je poljupce slao učenicima koji su u tom trenutku s galerije pratili glasovanje.

Tijekom glasovanja i nakon ministrova odbijanja prvog niza oporbenih amandmana, stanku je zatražio SDP-ov Peđa Grbin ustvrdivši kako su se u njegovoj stranci nadali kako ima šanse da se ova porezna reforma popravi, no iz postupaka ministra sasvim je jasno da se to neće dogoditi.

– Imali smo potrebu na polovici glasovanja reagirati jer mislimo da je ovo duboko nepravedna reforma koja preraspodjeljuje i dohodak i bogatstvo prema onima koji imaju više, dakle prema najbogatijima. Pokušali smo amandmanima to popraviti, ali izgleda da se to popraviti ne da. Ne vidimo svrhu da predlažemo amandmane, a da se svi redom odbijaju – kazao je SDP-ov Branko Grčić. Vrhunac priče ove reforme koja donosi niz nepravednosti, dodaje, jest podizanje stope PDV-a na ugostiteljstvo, čime se jedino taj sektor kažnjava ovom reformom.

– Očekivali smo mnogo više od vas, neprihvatljivo je da s jedne strane u fiskalnim smjernicama planirate čak 5 milijardi rasta u idućoj godini, a uzimate 1 milijardu ugostiteljskom sektoru. To nam je svima poruka i to nije dobar pristup. Želim poručiti nešto – onog trenutka kada ćemo mi eventualno moći o tome odlučivati, sigurno ćemo ovu stopu vratiti na staru razinu na 13 posto, a sigurno treba smanjiti PDV i prema sektoru smještaja – poručio je Grčić te zaključio kako nema smisla sudjelovati u ovoj priči jer "znamo da će svi amandmani biti odbijeni".

U tom trenutku zastupnici SDP-a napustili su sabornicu, a za njima su krenuli i zastupnici IDS-a i Živog zida. Tada je novu stanku tražio nezavisni zastupnik Željko Lacković kako bi vidio kako će postupati dalje s obzirom na to da je dio zastupnika napustio glasovanje, a kad mu stanka nije odobrena, i on je napustio sabornicu. Za njim su to napravili i zastupnici HNS-a i HSS-a.

Glasovati su nastavili zastupnici vladajuće većine, HDZ-ovci i Mostovci te manjine i zastupnici stranke Promijenimo Hrvatsku.

Inače, uoči glasovanja o poreznom paketu, u Sabor su stigli i amandmani Vlade. Vlada, naime, predlaže da se nasljeđivanje novca iz drugog mirovinskog stupa oporezuje po porezu na nasljedstvo, a ne po porezu na dohodak. Tako je Vlada ipak odustala od odredbe da se kapitalizirana sredstva na računu umrlog člana mirovinskog fonda smatraju primitkom po osnovi od nesamostalnog rada, što znači da bi se oporezivali kao dohodak. Amandmanom se taj stavak briše, pa bi taj novac bio oporezivan kao nasljedstvo. Drugi amandman odnosi se na prijedlog Zakona o lokalnim porezima i njime se od plaćanja poreza na cestovna motorna vozila oslobađaju i vozila prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom.

Komentara 50

Avatar Peterančan
Peterančan
14:36 02.12.2016.

Radi čega se stalno svi bune oko PDVa na ugostiteljske usluge? Jel važnije kolko bu koštal gemišt, ili je važnije obrazovanje, izgradnja novih škola, kompjuterizacija škola, zdravstvo, infrastruktura... i milijuni drugih, za život neophodnih stvari? Oni kaj kopaju po kontejnerima si gem i ovak nemru priuštiti, a gospoda saborski "zastupnici" sa svojim primanjima ne bi se trebali bojati ak im koja buteljica i poskupi, pa ni ne plaćaju baš tak često iz svojeg džepa, ne?

AC
accusator
14:12 02.12.2016.

Uvrijeđeni ko francuske sobarice... pa kad je ikoja vlada prihvatila ijedan oporbeni amandman? Kad god su imali prilike vladati i donositi odluke, il nisu znali, il nisu htjeli, a čim odu u oporbu, odjednom sve pršti od 'pametnih' rješenja. Eee, da, lako je s tuđim (hm..) gloginje mlatit. Eto, sad trpite i čekajte da dođete na red; da odbijate oporbene amandmane... jedino to naši političari i znaju.

CD
cdplejer
14:43 02.12.2016.

Crveni pobjegli na konzultacije kod kumroveckog krampusa....jad,jad i klatez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije