Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA PODRŠKE

Oporba: Ma kakvo zajedništvo, Sanader želi spasiti vlastitu političku kožu

12.11.2008.
u 19:43

Sudeći prema prvim izjavama, stranački prvaci nisu skloni podržati Sanaderove mjere, a njegov poziv na zajedništvo ocjenjuju prije svega kao želju da spasi vlastitu političku kožu.

Nema “New Deala”
– To što je zasad dostupno javnosti nije nikakav razvojni plan, nikakav ‘New Deal’. Roosevelt je s ‘New Dealom’ izašao u prvih 100 dana vlasti, a ova vlada u pet godina nije napravila ništa – poručio je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, na pitanje je li njegova stranka spremna podržati najavljene mjere.

Ni predsjednik HNS-a Radimir Čačić nema više razumijevanja.

– Neka oni svoje probleme rješavaju sami. Do njih su doveli, s njima neka se i nose. HNS nije sudjelovao u stvaranju problema, nismo sudjelovali ni u koncipiranju rješenja pa ne vidim kako bismo mogli podržati Sanaderove mjere – rezolutan je Čačić.

– Sanaderova vlada nema reformskog potencijala i samo gasi vatru – drži potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. On bi, kaže, bio za nacionalni konsenzus u vezi s mjerama za suzbijanje krize, ali samo pod uvjetom da se unaprijed dogovori da će za dvije godine biti prijevremeni izbori te da će država u međuvremenu biti decentralizirana.

Kajin drži da bi najvažnije bilo zaustaviti pohlepu banaka, koja je i izazvala svjetsku krizu, i to tako što bi im se naredilo da odgode na tri-četiri godine naplatu glavnice kredita od građana i malih poduzeća.

Za šefa HSP-a Antu Đapića bitno je vidjeti o kakvim je mjerama riječ jer poziv na nacionalni konsenzus može biti i pokušaj da se podijeli odgovornost.

– Odgovornost je na Vladi, ona ima većinu u Saboru, može donijeti mjere koje smatra potrebnima i odgovarati za njih – kaže Đapić, dodajući da ne može unaprijed reći bi li HSP bio za ili protiv zajedništva.

Kao glavni problem s kojim se Vlada susreće on vidi to što je obiteljska srebrnina prodana pa se više nema što prodati.

Sjesti za stol
Sanader će, očito, bude li doista želio podršku opozicijske politike, morati, čini se, odustati od javnih poziva, koje dio političara s kojima smo razgovarali smatra i nekom vrstom pritiska, te sjesti za stol s njima i biti spreman slušati što mu imaju reći. Ako želi dijeliti odgovornost, trebao bi možda biti spreman dijeliti i vlast. (J. P., Ml. Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije