Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U STRAHU

Oporba: I Sisku prijeti spalionica otpada?

Željezara
Nikola Čutuk/pixsell
28.08.2014.
u 14:47

Detaljni plan uređenja Južne industrijske zone nema nikakve veze s navodnom spalionicom, kaže gradonačelnica

- Možda pušemo i na hladno, no ne želimo dopustiti da se na mala vrata u Sisak probije velika spalionica smeća, stav je sisačke oporbe koja je jučer upozorila javnost na mogućnost da se izmjenama Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone “Sisak-jug” progura i projekt “energane” CIOS-a koja podrazumijeva gradnju pogona za spaljivanje velike količine otpada na prostoru Željezare.

Izmjene plana otvaraju se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, a trajat će možda i godinu dana.

– U normalnim okolnostima ta točka dnevnog reda ne bi izazvala nikakvu pažnju, no uz informacije o komunikaciji između gradonačelnice i CIOS-a u kojem ta tvrtka traži izmjene Prostornog plana radi gradnje spalionice, ta točka dnevnog reda zove na uzbunu. Uz nju nema nikakvog obrazloženja zašto se ide na izmjene tog Plana, nemamo dovoljno informacija o tome i vijećnici ne znaju o čemu odlučuju, rekao je prof. Vladimir Čavrak sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali SU HSS, HSLS i HDZ, no primijećen je izostanak predstavnika HSP Ante Starčević čiji je istaknuti član Veljko Novak zaposlenik CIOS-ova holdinga. Na novinarsko pitanje o izostanku pravaša iz koalicije, Željko Krapljan je rekao da se čelnica ogranka Vlatka Vukelić opravdala obvezama na fakultetu.

Pozvali su gradonačelnicu  da da javnu izjavu kako među zahtjevima zainteresiranih subjekata nije onaj koji se odnosi na izgradnju spalionice otpada i da ona do kraja mandata neće učiniti niti jedan potez koji bi takvo što omogućio.

Sisak nema interesa za takvom spalionicom, pogotovo ako je njen kapacitet 350.000 tona što je količina otpada koju proizvede šira sisačka regija. Nismo protiv investicija, no nemamo razloga prihvatiti bilo kakvu investiciju, pogotovo onu koja će dugoročno uništiti prostor, otjerati ljude i odbijati druge ulagače,  istaknuo je prof. Čavrak.

– Detaljni plan uređenja Južne industrijske zone nema nikakve veze s navodnom spalionicom tvrtke CIOS niti je detaljnim planom takvo nešto uopće moguće odobriti. To radimo da novim investitorima preciziramo uvijete za gradnju novih industrijskih postrojenja. Dok sam ja gradonačelnica Siska, a to ću biti još dugo, u Sisku se neće spaljivati tuđi komunalni otpad, rekla je za Večernji list Kristina Ikić Baniček.

Komentara 2

19
1995josip
21:16 29.08.2014.

Građani Siska na izborima budu rekli koliko tko bude bio na vlasti u Sisku !

RI
Riki968
22:11 30.08.2014.

Samo nam to još treba u Sisku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije