Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija odugovlači s protokolom za RH

Opet prepreka: Nakon EU, Slovenija otežava i put u NATO

02.12.2008.
u 19:12

Slovenija bi Hrvatskoj na putu u NATO mogla postaviti iste prepreke kakve je namjestila u procesu pristupnih pregovora s EU. Rezerve prema ratifikaciji protokola o uključenju Hrvatske i Albanije u NATO imaju u četiri od sedam parlamentarnih stranaka, a problem je i odluka o tome treba li ratifikaciju potvrditi običnom ili dvotrećinskom većinom 90 zastupnika.

Dvotrećinska većina
Prema navodima jučerašnjeg ljubljanskog lista Dnevnik, ustavni pravnici tvrde da je za to potrebna dvotrećinska većina, kakvom je potvrđen ulazak Bugarske i Rumunjske u NATO. Ustavni pravnik Miro Cerar ističe da je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina jer je riječ o ulasku u novo obrambeno vojno povezivanje. – Ulazak Hrvatske u taj ugovor za Sloveniju predstavlja bitnu promjenu tog ugovora i držim da je tu riječ o nekom novom savezu – objašnjava Cerar.

Za nastavak pregovora bez prejudiciranja granice

Jandroković: Još dan-dva do 'časnog' rješenja pregovora

Premda vlada Državnom zboru još nije niti poslala prijedlog zakona o ratifikaciji protokola o uključenju Hrvatske i Albanije u NATO, prema najavama se vidi da će protiv ratifikacije biti Pučka stranka, čiji predsjednik zastupničkog kluba Jakob Presečnik kaže da su oni već više puta upozorili da Hrvatska mora ispuniti neke uvjete – EU i NATO od Sabora RH trebali bi zahtijevati da povuče zemljovide iz pristupnih dokumenata – jer će inače glasovati protiv.

Slovenski interesi
Prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič ulasku Hrvatske u NATO protivi se iz više razloga, a predsjednik Odbora za obranu i zastupnik Janšine Slovenske demokratske stranke Jožef Jerovšek kaže da Slovenija mora gledati svoje interese. Ocijeni li se da Hrvatska poseže u slovenske interese, onda je legitimno da na to bude upozorena. Vladajući Liberalni demokrati glasovat će za ratifikaciju ako, kažu, ne bude hrvatskih provokacija.


Žbogar i Scheffer o širenju NATO-a

Šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar jučer se u Bruxellesu sastao s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom. Izrazio je velik interes Slovenije za što brže uključivanje zemalja zapadnog Balkana u euroatlantske strukture.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije