Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina u plamenu

Janukovič u konačnom obračunu s prosvjednicima: 25 mrtvih, Majdan gori!

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/38
19.02.2014.
u 07:27

Među poginulima je navodno i novinar lokalnih novina Vesti Vjačeslav Veremej

Nakon što im je jučer dao ultimatum da se povuku do 18 sati, već u 19 sati po tamošnjem vremenu ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič krenuo je u konačni obračun s prosvjednicima na Trgu neovisnosti u Kijevu.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva zdravstva poginulo je 25 ljudi, uključujući najmanje devet policajaca. RT prenosi kako je medicinska organizacija Medična vrata na Facebooku objavila da je među poginulima i novinar lokalnih novina Vesti Vjačeslav Veremej. Prema informacijama te organizacije Veremej je ranjen metkom u želudac. BBC prenosi kako je Veremej preminuo u bolnici nakon što su ga pretukli i upucali nepoznati ljudi.

"Sila neće riješiti krizu"

Interventna je policija prvo preko megafona objavila da kreće u protuterorističku operaciju, pa krenula u oklopnim kolima, koristili su vodene topove i uspjeli zauzeti dio trga na kojem prosvjedi traju već gotovo tri mjeseca, od 21. studenoga.

Prosvjednici nisu napuštali trg, paleći i dalje vatre, uglavnom gore gume, čula se pucnjava i eksplozije, policija je napadala šatore i barikade prosvjednika koji i dalje i pjevaju i govore. Vođa stranke Batkivščina (Domovina) Arsenij Jacenjuk poručio je Janukoviču neka povuče svoje pse na lancu koji pucaju u civile, a vođa oporbene stranke Udar Vitalij Kličko pozivao je predsjednika da povuče snage sigurnosti. Zaprepašteni smo nasiljem koje se događa u Kijevu, poruka je koja je stigla iz Bijele kuće. 'Sila neće riješiti krizu' poručuje američka administracija, pozivajući Janukoviča da prekine upotrebu sile.

- Tražimo od predsjednika Janukoviča da smiri situaciju i okonča sukobe na Maidanu - rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a zabrinutost su izrazili i u NATO-u i EU. Do jučer se činilo da se prosvjedi smiruju jer je vlada Mikole Azarova dala ostavku, a onda su i na slobodu pušteni uhićeni i osuđeni prosvjednici. Međutim, danas se očekivalo da će u Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu, početi proces za promjenu ustava koji daje goleme ovlasti predsjedniku. Promjena ustava nije počela, a opozicijski vođe upozoravali su vlast da bi prosvjedi mogli ponovno eskalirati ako glasovanja ne bude.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Prosvjednici su zaista krenuli prema parlamentu, policija gusto poredana spriječila ih je i izbila je tučnjava. Prosvjednici su krenuli i prema sjedištu Stranke regija, vladajuće stranke predsjednika Janukoviča, uspjeli su u sjedište i upasti, ali ih su ubrzo izbačeni, javlja BBC. Jedna od liderica oporbene stranke Julije Timošenko, Lesija Orobec, na Facebooku je objavila da su tijela trojice mrtvih prosvjednika u jednoj zgradi u blizini parlamenta. Na ulicama se odvijao pravi rat u kojem je bilo i oko 30 teže ozlijeđenih te oko 150 lakše.

Povratak ustava iz 2004.

Prosvjednici su košare napunili kockama kojima su popločane ulice, zapalili su gume, naoružali se palicama, imaju čak i štitove i na sve strane se sukobljuju s policajcima. Policija je koristila gumene metke i tzv. lažne granate, koje se čuju kao prave, proizvode i prasak, pa trebaju izazvati strah. Sve je počelo kad su oporbeni članovi parlamenta htjeli registrirati svoju rezoluciju o ponovnom uvođenju ustava iz 2004, kojom bi počela procedura promjene ustava. Međutim, vrata odjela na kojem se registriraju nacrti zakona bila su zaključana.

– Naši zastupnici nisu mogli ući, s narodnim zastupnicima nitko nije htio ni razgovarati – rekao je Jacenjuk.

Oporba već tjednima traži povratak ustava iz 2004. godine kako bi ponovno parlament, a ne predsjednik, imenovao premijera i ministre te guvernere regija. Rusi, pak, imaju svoju taktiku. U prosincu su obećali 15 milijardi dolara pomoći, do sada su poslali 3 milijarde, a iz Kremlja su stizali signali da će pomoć neko vrijeme stati, dok u Kijevu ne bude postavljena nova vlada. U međuvremenu, ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je da će nova tranša kredita od 2 milijarde dolara biti isplaćena u ovom tjednu.

Prosvjedi koji su počeli zbog odustajanja Viktora Janukoviča od približavanja EU poprimili su i drugačije zahtjeve, glavni zahtjev više nije EU, nego demontiranje Janukovičeve vlasti koju se povezuje s golemom korupcijom i velikim tajkunima.

>> Ukrajina gori, a policajci se sanjkaju i ganjaju loptu kao Ševčenko!

Komentara 77

MA
Matejozin
14:52 18.02.2014.

Strašno, trebali bi više izvještavati o ovome, a ne o prehrani Antonije Blaće.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
13:34 18.02.2014.

Rothschild instaliro svoje CIONISTE po systemu 1) izazvati nemire 2) cekati reakciju 3) nametnuti rjesenje tako Cionisti zauzimaju sve drzave...pod svoju kontrolu...

1O
1OOka
14:40 18.02.2014.

"Oporbeni liječnici,......." Što bi taj izraz trebao značiti, liječnici su liječnici.... Evo baš me veselje obuzima, Ukrajina će uskoro postati demokratska zemlja, poput Afganistana ili Libije, recimo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije