Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program plus

Operirat će pacijente kojima je tumor potvrđen prije samo 72 sata

Sven Kurbel
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
21.04.2015.
u 15:44

Osoba kod koje se potvrdi sumnja u zloćudni tumor, tu spoznaju nerijetko doživljava kao izraziti stres zbog kojeg može doći do faze oklijevanja, čime se gubi dragocjeno vrijeme

Samo 72 sata proći će od dijagnosticiranja raka do operacije. Na operacijski će stol u osječkoj bolnici u srijedu leći nekoliko pacijenata kojima je zloćudna bolest potvrđena početkom tjedna. Uzorci su tkiva za analizu, pak, uzeti ranije. Nastavlja se tako "Program plus".

– Nakon kirurškog zahvata, ovisno o nalazu lokalne uznapredovalosti bolesti, konzilijarno se donosi odluka o daljnjem liječenju koja može uključivati zračenje, citostatsku terapiju ili primjenu tzv. bioloških lijekova – objašnjava prof. dr. sc. Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek.

Osigurava se tako, dodaje, učinkovitost upravo u najosjetljivijem periodu liječenja zloćudnih tumora.

– Naime, osoba kod koje se potvrdi sumnja u zloćudni tumor, tu spoznaju nerijetko doživljava kao izraziti stres zbog kojeg može doći do faze oklijevanja, negiranja dostupnih informacija i dobivenih savjeta i time se gubi dragocjeno vrijeme – ističe. Program 72 sata upravo u toj fazi, nastavlja, nudi bolesnicima neodložno liječenje u istoj ustanovi gdje je postavljena osnovna dijagnoza.

– Bolesniku je ostavljeno na volju da prihvati ponuđeno liječenje ili alternativno zatraži mišljenje u nekoj drugoj ustanovi, a sve utemeljeno na adekvatnoj informiranosti bolesnika – zaključuje dr. Kurbel.

>> 'HZZO je napravio program zadržavanja 25% plus jedne dionice Imunološkog zavoda'

Komentara 9

HA
happyshack92
16:10 21.04.2015.

dr House je mala beba za ovu ekipu!

DU
Deleted user
16:01 21.04.2015.

Nije problem termin operacija, problem je da ljudi na dijagnostiku cekaju i do godinu dana!!!

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:23 21.04.2015.

Operacija uspjela pacijent umro ce biti dijagnoza. Ovo je protivno svim parvilima Onkologije. Kada se utvrdi dijagnoza slijedeci korak je utvrdjivanje stadija tumora jer metastatski zlocudni tumori nisu operabilni i krirurgija unutar 72 sata moze biti stetna za takve pacijente. Nema teorije da se svakome pacijentu unutar 72 sata utvrdi stadij, nekad treba cekati nekoliko dana nakon biopsije rezultate patologije. Ovo su bajke za malu djecu i tipicna politicka manipulacija s bolescu koja nema nikakve podloge u medicinskoj praksi. Ako ima neka gospoda navedu jednu zemlju na svijetu u kojom zakon zahtjeva operaciju unutar 72 sata od diajgnoze maligne bolesti. Samo jednu drzavu neka navedu. Nece naci niti jednu jer se radi o izmisljotini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije