Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Općine zbog štednje ne žele zbrinjavati pse lutalice

Zlatku Belcu iz Vlaislava psi lutalice poklali su dvadesetak ovaca i počinili štetu od 7000 eura
Marijan Sušenj/PIXSELL
04.03.2011.
u 10:00

Gola i Sokolovac mogli bi zaraditi prekršajne prijave zbog ignoriranja odredbi zakona

Iako je od pokolja dvadesetak ovaca Zlatka Belca u Vlaislavu prošlo već deset mjeseci, taj uzgajivač još uvijek ne zna tko bi mu trebao nadoknaditi 7000 eura štete. Premda je o masakru koji su na njegovu imanju počinili psi lutalice na vrijeme bila obaviještena policija i veterinarska inspekcija, nije bilo pomoći jer su ulovljeni psi bili bez mirkočipova i markica, a time i poznatog  vlasnika.

Čipiranje

No, Belec nije usamljen slučaj. Po policijskim izvješćima velik je broj nesreća na cestama koje prouzroče psi lutalice, a nerijetko nasrću i na pješake i nitko od oštećenih ne uspijeva nadoknaditi štetu. A sve  zbog toga što im nije moguće utvrditi vlasnike.

U koprivničkoj Veterinarskoj stanici, kroz čije je  sklonište lani prošlo 210 lutalica, napominju da su u samo tri slučaja otkriveni vlasnici.

– Stvari se bitno mijenjaju odredbom o obveznom čipiranju pasa,  a kako  treba proći još dosta vremena da svi dobiju čipove, gradovi i općine su postali zakonski obvezni prikupljati pse lutalice po svojim naseljima te ih po propisima zbrinjavati – navodi Ante Nemanjić iz koprivničke Veterinarske stanice, koja jedina u ovom  kraju ima "licencirano" prihvatilište za lutalice.

Tužbe

Od 11 općina koprivničkog dijela Podravine do sada je devet ugovorno povjerilo hvatanje lutalica i uklanjanje lešina s veterinarskom ustanovom iz Koprivnice, dok su se, ističu inspektori, na tu obvezu oglušili u Goli i Sokolovcu te bi im skoro, kažu, mogle slijediti prekršajne prijave.

No, time se, smatraju pojedinci, neće riješiti glavni problemi koje donose lutalice. Za primjer navode štete čije namirenje i dalje ostaje jedino obveza vlasnika, ali ne i gradova, odnosno općina koje su zakonski dužne  zbrinjavati pse za koje nije moguće utvrditi kome pripadaju, a koji su i najčešći "štetonoše".

Stoga Belecu i njemu sličnim ne preostaje drugo nego da posegnu za tužbama kako bi sudom od "lokalaca" naplatili tako pričinjene štete iako im to u pravilu uvijek i ne donosi željeno rješenje, već samo dodatne troškove. 

Koprivnička Veterinarska stanica hvata lutalice tek na poziv komunalnog redara iz općine, odnosno grada s kojima ima ugovore te ih zbrinjava u svom skloništu. Troškove zdravstvene zaštite i prehrane  od 45 kn po danu smještaja naplaćuju od vlasnika, a ako ga se ne pronađe, pada na teret općine i grada. Zbog toga, usprkos ugovoru, neke općine gotovo i ne pozivaju  veterinarsku službu. Jedino Koprivnica mjesečno uplaćuje 11.000 kuna, i to bez obzira na broj zbrinutih pasa, a uz to daje novac i za čipiranje pasa s područja grada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije