Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO Otkrili smo 55 godina čuvanu tajnu opatijskog kipa Djevojke s galebom

Opatijska Madonina je Jelena Jendrašić

otvo_opat.jpg
import
01.11.2007.
u 19:30

Napokon se zna tko je opatijska Djevojke s galebom! Riječ je o Crikveničanki Jeleni Jendrašić, 86-godišnjoj umirovljenici koja je dugih 55 godina čuvala tajnu da je svojem susjedu i prijatelju, akademskom kiparu Zvonku Caru bila model za čuvenu  skulpturu koja je zaštitni znak Opatije, popularno nazvanu Madoninu koja privlači pozornost šetača  na dugoj šetnici od Opatije do Lovrana. – Kazao mi je – prisjeća se riječi kipara gospođa Jelena, nemoj nikome reći da si mi ti pozirala,  neka oni koji žele znati nagađaju.

Prijatelji i kumovi
Sada je, veli, drugo vrijeme, pa nema nikakvih razloga da dulje tajim.
– Ne samo da smo bili dobri prijatelji i susjedi, nego smo bili i kumovi.
Zvonko je bio krsni kum mojemu sinu Marijanu, a moj pokojni suprug Stjepan bio je krizmani kum Zvonkovu sinu Tončiju. Budući da je modele valjalo platiti, a Zvonko nije nikada imao odveć novca, prvo mu je pozirao moj suprug, a onda je došao red i na mene. To je tužna priča, jer da mu nije preminula obožavana supruga koja mu je uvijek ranije bila model, nikada ne bih postala “njegova” Opatijka – ispričala nam je.

 Stvaranje legendarne skulpture trajalo je oko godinu dana. Kipar bi po Jelenu poslao sina, a ona bi onda pozirala sat, dva, a zatim danima ništa. Kaže kako joj to nije teško padalo jer se s veseljem prihvatila uloge modela, a kada je jednom počela, povratka više nije bilo. Jedino je svaki put morala odjenuti odjeću pripijenu uz tijelo jer je Z. Car želio istaknuti obline i to je sve od zahtjeva koje joj je kipar postavio, kaže J. Jendrašić.
 
Samaritanka
Suradnja kipara i modela time nije završila. Nakon Opatijke, a J. Jendrašić kaže da je Car isključivo tim imenom zvao sadašnju Djevojku s galebom - došla je na red i skulptura Samaritanke. Pod imenom Hygia ona krasi park Riječke bolnice kojoj ju je Zvonko darovao u znak zahvalnosti dr. Zdravku Kučiću za uspješno liječenje, kaže J. Jendrašić. Car je, naime, bolovao od plućne tuberkuloze i od nje je u 69. godini,  1982. godine i preminuo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije