Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasnost iz dubina

Opasnost: zemlja se naglo otvorila pred nogama rudareve kćeri

'17.06.10., Mursko Sredisce- Emiliji Guld u dvoristu se urusila zemlja zbog rudnickog rova koji prolazi ispod njene kuce. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
1/3
18.06.2010.
u 16:05

Emilija Guld: Solila sam puževe golaće u dvorištu, ušla na trenutak u kuću, a kad sam se vratila, dočekala me jama, duboka osam, a široka dva metra

Šok i nevjerica zavladali su u Martinskoj ulici u Murskom Središću. U dvorištu Guldovih naglo se otvorila zemlja, otkrivši podzemni hodnik starog rudnika ugljena.

- Solila sam puževe golaće po kćerinom dvorištu. Ušla sam na minutu u kuću i kad sam se vratila - zaprepastila sam se. Nasred dvorišta otvorila se golema jama. To je sudbina, da nisam otišla unutra završila bih u jami. Izgleda da je samo sloj paže pokrivao prolaz u rudnik - ispričala nam je 86-godišnja Emilija Guld.

Prolaz do hodnika

Otišla je do susjeda, koji su je uputili na gradsku upravu. Na teren je izašao dogradonačelnik Dražen Srpak, komunalni redar Antun Šimunić, a pozvana je i policija, kao i rudarski inspektor iz Varaždina.

Pregledali su jamu u obliku lijevka, široku 1,5 do 2 metra te duboku, pretpostavili su, 8 metara.

Utvrdili su da se otvorio prolaz do podzemnog hodnika ili neke od prostorije starog rudnika. Pozvali su bagerista, koji je proširio jamu, kako bi je mogli kvalitetno zapuniti te je zatrpali s dva kamiona zemlje.

- Znalo se da tu negdje ima rovova. Naišli su na neke od njih i kad su radili kanalizaciju te ih zatrpavali. Ali još se nije dogodilo ovako nešto. Sad ćemo se svi zamisliti - ispričali su nam okupljeni susjedi, koji su znatiželjno pratili što se događa.

Nije javila kćeri

- Tu su išli rovovi, poduprti kolcima. Ali pitanje je kad je to bilo. Ja se još nisam niti rodila. Ovdje smo se, suprug i ja, doselili 1950. godine, tad se Središće tek razvijalo u ovom smjeru. Inače, otac mi je bio rudar, dugo je radio u rudnicima, no mi smo tad još bili djeca - priča Emilija Guld, koja još nije javila kćeri, koja živi u Njemačkoj, što se dogodilo, ne zna kako će reagirati. Boji se što će biti kad dođe s unucima i praunucima u dvorište u kojem vreba opasnost iz dubina.

Naime, neka veća katastrofa ne prijeti Središćancima, no postoji mogućnost da opet propadne dio nečijeg dvorišta, smatraju stručnjaci.

Dvorište Guldovih će "zacijeliti" i opet će u njemu niknuti cvjetnjak, no u sjećanje Središćanaca utisnuo se ovaj rudarski incident.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:20 24.06.2010.

što sad kukaju ,znali su dobro di grade kuću ,nitko ne može od domaćih ljudi reči da nezna di su rudarski hodnici,...ljude se upozoravalo da ne grade kuće na mjestima di su rudarski hodnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije