Naslovnica Vijesti Hrvatska

Opasnost od poledice: U S. Brodu -17, a Gospiću -16 stupnjeva

Jako niske temperature bile su i u Požegi, Slatini (po -15), Karlovcu, Vinkovcima i u Lipiku (po -13)
10. prosinca 2012. u 07:40 1 komentara 1 prikaza
snijeg, hladnoca
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Nakon nedjeljnog hladnog jutra temperature su jutros u prosjeku pale za još nekoliko stupnjeva. Tako je u 7 sati najhladnije bilo u Crnom Lugu na Risnjaku (-18 stupnjeva) koliko je izmjereno i u zagrebačkoj zračnoj luci te u Slavonskom Brodu (-17 stupnjeva), javlja DHMZ.

Jako niske temperature bile su i u Gospiću (-16), Požegi, Slatini (po -15), Karlovcu, Vinkovcima i Lipiku (po -13).

Prognostičari za danas najavljuju pretežno ili djelomice sunčano vrijeme uz postupan porast naoblake. Od sredine dana u unutrašnjosti će povremeno padati slab snijeg, dok će na Jadranu padati kiša.

Na Jadranu će uz obalu puhati bura i istočnjak, a prema otvorenom jugo. Najviša dnevna temperatura kretat će se između -5 i 0, a na Jadranu će biti od 4 do 10 stupnjeva.

U noći na utorak snijega može biti i uz obalu.

Iz HAK-a pak upozoravaju da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozači na put neka ne kreću bez zimske opreme.

>>Hrvatska pod snijegom: Vozači satima zarobljeni čekali na A3

Preporuke Ministarstva zdravlja: Dolaze ekstremno niske temperature, posebno na oprezu trebaju biti srčani i respiratorni bolesnici

Povodom najavljenih ekstremno niskih temperatura priopćenjem s preporukama oglasilo se Ministarstvo zdravlja.

– Ministarstvo zdravlja u povodu najave ekstremno niskih temperatura idućih dana preporučuje građanima da, ako je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i da se pridržavaju uputa stručnjaka.

Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti kojima se ne preporučuje izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

Niskih temperatura trebaju se čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature pa je važno da redovito prate vremensku prognozu. Članovi obitelji i prijatelji trebaju sa starijom osobom češće kontaktirati, a ona pak prilikom izlaska iz kuće sa sobom nositi osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu) te broj telefona osobe koju treba pozvati ako dođe do problema.

Svima se preporučuje da ne ignoriraju osjećaj hladnoće i drhtavicu koja upozorava da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

U slučaju pothlađivanja utoplite se zamatanjem u deku uz izvor topline te konzumiranjem toplih napitaka (čaj). U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine.

Preporučuje se uzimanje dovoljne količine toplih napitaka i izbjegavanje alkohola i prevelike količine kofeina jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, odjeća koju nosimo neka bude, po mogućnosti, od vune, polipropilena i svile jer takvi materijali zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu – piše u priopćenju ministarstva.

Priče Croatina modnog proljeća
PROMO
Ovaj brend kralj je svilenih šalova

A1 izdvaja za Vas

  • yoca iz amsterdama:

    Kako to pa u sred zime tako niske temperature, a uu to još i snijeg. Krivi su sigurno HDZ i SDP.