Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović u New Yorku:

'Opasnost od nasilja nad ženama je sveprisutna i nije se smanjila'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/4
14.03.2019.
u 10:29

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako teme o kojima se raspravlja ukazuju ne samo na veličinu problema, već i na to kako se sudjelovanjem, kroz prikazivanje i rasvjetljivanje problema te podizanjem vidljivosti i svijesti, može biti dio rješenja

Opasnost od nasilja nad ženama je sveprisutna i nije se smanjila, izjavila je u srijedu u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi obilježavanja 25. godišnjice mandata posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama, zaželjevši posebnoj izvjestiteljici Dubravki Šimonović mnogo uspjeha te plodonosan nastavak mandata u svrhu poboljšanja položaja žena.

Govoreći o opasnosti od nasilja nad ženama, koja je "sveprisutna i nije se smanjila", predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako teme o kojima se raspravlja ukazuju ne samo na veličinu problema, već i na to kako se sudjelovanjem, kroz prikazivanje i rasvjetljivanje problema te podizanjem vidljivosti i svijesti, može biti dio rješenja, priopćeno je s Pantovčaka.

Foto: Ured predsjednice

U tom smislu, navela je Inicijativu za nadzor ubojstava žena (Femicide Watch Initiative) te druge vrlo važne inicijative i projekte posebne izvjestiteljice, poput suradnje između globalnih i regionalnih mehanizama za ženska prava, nasilja nad ženama preko interneta te napore usmjerene prema zaustavljanju nasilja nad ženama u politici.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se Hrvatska ponosi time što je upravo Hrvatica Dubravka Šimonović, sadašnja posebna izvjestiteljica za nasilje nad ženama.

„Hrvatska podupire mandat posebne izvjestiteljice, kao i nju samu. Moram reći kako se divim i duboko cijenim vaš rad, jer je ovdje riječ o posebno teškoj tematici koja utječe na samu srž naših vrijednosti i uvjerenja“, kazala je predsjednica.

Video: Okrugli stol predsjednice Grabar-Kitarović

Komentara 3

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
16:31 14.03.2019.

A kako to? Nismo li potpisali Istanbulsku?

KU
kusstjepan
13:28 14.03.2019.

Tuka tukava , nesposobna i za selsku kelnericu v bertiji .....!

Avatar nekakav
nekakav
10:40 14.03.2019.

pa sad, žene su brojnije od muškaraca i samim time moraju i u statistikama biti jače zastupljene. i to je u redu, jer ako vlada ravnopravnost spolova, onda i to mora biti u skladu s osnovama. ali, većina ubijenih, pretučenih, stradalih, su muški. mediji i udruge filtriraju slučajeve i naglašavaju neke koji im trebaju za potvrdu njihove priče. ako smo već zakonski izjednačili muškarca i ženu, što nikad u povijesti nije bilo (tko zna zašto...), zašto onda uopće i još razlikujemo napade na muškarce od napada na žene? nije li i to jedan oblik diskriminacije? jer odmah aludiramo na to da su muški nasilniji... a žene žrtve! eto, stalno nam nabijaju da su žene dobre majke... što to znači, da muškarac ne može biti majka? ili dobar? ako ne može muškarac biti majka, onda imamo sistemski problem sa rodnom ideologijom. kad čovjek radi protiv prirode, obije mu se o glavu, uvijek. zato i postoji mit o amazonkama, dok nema mitova o faraonima, džingis kanu, cezaru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije