Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obmanuli carinu

Opasni otpad deklarirali kao organsko gnojivo

'17.02.2013., Zagreb - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Darka Grgata. Darko Grgat bavi se mljekarstvom i brine o 30-tak krava muzara. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
13.10.2014.
u 13:45

Srbijanska veterinarska inspekcija naložila je Aventucu da vrati neke kontejnere koji su kroz RH bili samo u tranzitu

Mesno-koštano brašno I. kategorije, koje se prema europskim propisima smatra opasnim otpadom, prolazilo je kroz Hrvatsku iz Srbije u treće zemlje s krivotvorenom dokumentacijom koja je lažno deklarirala da je riječ o organskom gnojivu, pokazuju dokumenti iz Srbije do kojih je došao Večernji list.

Riječ je o više od tisuću tona tog opasnog materijala, koji je beogradska tvrtka Aventuco d.o.o. preko luke Rijeka izvozila u Pakistan od kolovoza do studenog 2013. godine. Iako ništa ne dokazuje da je nešto zadržano u RH, već sve upućuje da je Hrvatska bila samo tranzitna zemlja, lažno deklariranje opasnog otpada razlog je za carinsku istragu. U Hrvatskoj ona nije povedena, iako je hrvatska carina, po svemu sudeći, bila obmanuta jer je promijenjen tarifni broj robe. No, u Srbiji se slučaj počeo istraživati i veterinarska inspekcija, pokazuju dokumenti, zaključila je da je bilo nepravilnosti te naložila da Aventuco vrati neke kontejnere s mesno-koštanim brašnom.

Kupila ih je tvrtka Energo Zelena, u većinskom vlasništvu belgijskih investitora, koja je u Inđiji u Srbiji izgradila postrojenje za uništavanje otpada životinjskog porijekla, a i nju je, čini se, obmanula tvrtka Aventuco. Preliminarna istraga u srpskoj carini otkrila je da su kontejneri Aventuca u Energo Zelenoj u Inđiji tovareni mesno-koštanim brašnom I. kategorije, a da je iste kontejnere pod istim brojevima Aventuco izvozio preko RH kao organsko gnojivo. Aventuco d.o.o., registriran u Beogradu, u vlasništvu je ciparske tvrtke Aventuco.

>> Zbrinjavanje otpada: Smeće bi odvajali, ali gdje?

Komentara 2

NV
novo vriijeme
16:31 13.10.2014.

Da nije buduća destinacija ovog otpada Kaštelanska cementara. Kraj naše carine može proći Titanik da je oni ne primjete.

BA
bajo2
21:18 13.10.2014.

kod madjara stavi 100-tku u putovnicu,i vozi misko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije