Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel ljekarnika

Opasni mogu biti i lijekovi bez recepta

Lijekovi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
27.10.2014.
u 19:51

Starija populacija uzima jake lijekove pa su moguće opasne interakcije, a učinak lijekova u trudnoći nije dovoljno istražen

Bezreceptni lijekovi nisu nužno bezopasni i zato ne bi trebali ići u široku potrošnju. Država sa zdravstvom koje grca u problemima lijekove slobodno izručuje na tržište bez kontrole, a posljedice mogu koštati višestruko, upozorili su danas u Hrvatskom farmaceutskom društvu i Ljekarničkoj komori.

– Postoji velika opasnost od bezreceptnih lijekova kad ih uzima starija populacija, koja uvelike već uzima jake lijekove i tu više nije svejedno s čime se ti lijekovi kombiniraju. Može doći do iznimno opasnih interakcija – navodi doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, izvršna direktorica HFD-a. Ističe i da je hrvatska populacija podložna nestručnim savjetima i reklamama. Paracetamol je u Švedskoj, primjerice, baš zbog velikog broja nuspojava vraćen iz drogerija isključivo u ljekarne. Ljekarnik, kao najdostupniji javnozdravstveni radnik, uočit će moguću kontraindikaciju i od najobičnijih biljnih kapi ako pacijent već ima terapiju. Novi pravilnik propisuje da trgovina koja prodaje bezreceptne lijekove mora imati magistra farmacije, ali nedorečeno je pa on ne mora biti stalno prisutan na mjestu izdavanja lijeka, što znači da izostaje stručna kontrola i postoji rizik, upozorava Darko Takač, predsjednik HFD-a.

Trudnice su također u riziku uzimaju li bilo kakve dodatke, pripravke, biljne ili druge lijekove bez recepta na svoju ruku jer nisu istražene moguće posljedice uzimanja lijekova na trudnicu, plod ili majčino mlijeko. Trudnice bi se svakako o samoliječenju u trudnoći trebale savjetovati s ljekarnikom – to je i geslo ovogodišnjeg javnozdravstvenog projekta u okviru 8. Hrvatskih dana ljekarni.

>> Smiju li ljekarne postati supermarketi u kojima će se bez recepata kupovati medikamenti?

Komentara 3

LA
larala
20:46 27.10.2014.

a, kao kupnjom lijeka u ljekarnama ljudi su pošteđeni rizika....dajte molim vas, nek svaki srcani bolesnik koji je na antikoagulantnoj terapiji ode u bilo koju ljekarnu s svim potrebnim papirima i traži nešto za temperaturu, bez razmišljanja ce mu dati aspirin, andol itd....bez ikakvog upozorenja da smanji dozu antikoagulantne terapije...al, ce vam zato soliti pamet kad klincu od 2 godinu odete kupiti tabletice protiv mucnine u vožnji jer u uputama piše da klinci od 4 godine piju 1 tabletu...

DU
Deleted user
02:49 28.10.2014.

Tko ima compjuter moze pronaci "drugs interaction" ili MORA pitati apotekara da vidi na copmuteru "interaction"

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
03:41 28.10.2014.

a vi i dalje mislite kako je marihuana droga...eto vam vasih ljekova! sve su to pare u igri!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije