Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za volanom

'Opasne vozače trebamo pratiti i prisilno slati psihijatrima'

'09.05.2013., Selci Djakovacki - Ivan Drazetic, jedan od vozaca osobnih automobila koji nemaju polozen vozacki ispit, a imaju po tisucu prekrsaja cesto skrive prometne nesrece pa pobjegnu. Photo: Davo
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
1/3
11.05.2013.
u 08:52

Ivan Dražetić sedam je puta pobjegao s mjesta nesreće. Na pitanje zašto vozi pijan, kaže: "Vuče me. ne mogu ja to kontrolirati"

– Kad nisam pijan, siguran sam u vožnju. Kad popijem, e onda nisam – kaže, k’o od šale, Ivan Dražetić (41) iz Selaca Đakovačkih. Skrivio je osam sudara, a od toga je sedam puta pobjegao s mjesta nesreće. Da stvar bude gora, nikad nije položio vozački ispit. S 3,05 promila sletio je u ponedjeljak s ceste, udario u stup i slupao Seat koji je kupio za 500 eura. Proveo je noć u postaji na triježnjenju. – Zašto da čekam policiju? Nađu me i sami – kaže. Nikad nije bio teže ozlijeđen. Uglavnom sam sleti s ceste, kaže, no sjeća se da je prije deset godina “udario u žensku.”

Skupio 1426 prekršaja

Dražetić je invalid bez lijeve šake, a na pitanje zašto vozi pijan odgovara: “Vuče me, ne mogu ja to kontrolirati.” Nije nikad bio u zatvoru. Da je, pitanje je bi li s tom lakoćom, nesvjestan odgovornosti, govorio o nesrećama? Nije on jedini koji ne bi smio biti na cesti. Tihomir Džanija (45) provest će mjesec dana u zatvoru, nakon što su ga 996. put zatekli za volanom iako nema vozačku. Ima čak 1426 prekršaja, a “slaže” ih od 1996. godine.

– Skuplja staro željezo i prehranjuje nas desetero, neće valjda pljačkati ili ubijati! Više je u zatvoru, nego kod kuće. Takve je sreće! – sliježe ramenima njegova žena

U autoškolu se upisao 2008. godine, no odustao je jer im je, kaže žena, trebao novac za gradnju kuće. Skrivio je četiri nesreće. Trijeznio se tri puta u policiji.

– Ma, on je profesionalac. Što je s onima koji su kupovali dozvole u Bosni? Dobar je dečko, samo što je takav. Da je ovo pravna država, zabranilo bi mu se da ikad više sjedne u auto. No, nama ne smeta – nekritički kažu mještani. Recidiviste, smatraju u udruzi Sigurnost u prometu, treba podvrgavati posebnim pregledima.

– Kad policija u Švedskoj zatekne vozača s više od pola promila alkohola, šalju ga psihijatru. Kazne su tamo drakonske, a kontrole i prevencija iznimne. Sustav u nas očito ne funkcionira. Potreban je sinergijski pristup prometnih inženjera, udruga, psihijatara. Nužno je razraditi metode da ih se ne pusti opet na cestu – kaže Milan Pajnić iz Udruge.

Poremećaj ličnosti

– Prema takvim vozačima sustav mora biti uporan i ne dati im disati. Kad izađu iz zatvora, policija ih treba pratiti i s njima proći sve od početka. Ako je alkohol razlog prekršajima i kaznenim djelima, može im se izreći obvezno liječenje od ovisnosti. Ako nemaju dijagnozu nego su zločesti pa stalno čine prekršaje, ne može ih se obvezati na psihijatrijsko liječenja. No, može ih se obvezati na psihosocijalni tretman, da uče što im je u ponašanju loše, kriminalno i patološko – kazao je psihijatar Vlado Jukić. Nepopravljivi vozači koji ne prihvaćaju društvene norme, dodaje, često imaju poremećaj ličnosti koji je teško liječiti.

>>S 1.82 promila zaustavljena 30 - godišnja zadarska vozačica na A1

>>Blog 'Pogled iza upravljača': Djeci pružite znanje i iskustvo, a ne ključ auta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije