Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTANAK ENDEMSKE VRSTE

Opasan parazit stigao u podmorje juga Istre: Zabilježen pomor periski

Komin: Pomor periski na ušću Neretve
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
22.05.2020.
u 10:18

Ovaj opasni parazit, praživotinja, širi se morskim strujama te putuje oko 300 kilometara po sezoni. Pogoduje mu temperatura mora iznad 14 stupnjeva.

Stručnjaci diljem Mediterana strahuju zbog parazita Haplosporidium pinnae koji se nesalomljivo širi i uzrokuje pomor periske, a posljednje analize potvrđuju tužnu činjenicu - parazit je stigao u podmorje juga Istre. 

Prije nekoliko tjedana Aquarium Pula priopćila je kako su snimili uginule periske kod Premature, što je valjan znak da je stigla smrtnosna zaraza. Oni su zaronili i u podmorje Kamenjaka i uzeli uzorak koji je potvrdio najgore strahove. 

- Da bi sa sto postotnom sigurnošću utvrdili radi li se zaista o parazitu, u nedjelju smo s kolegom Nevenom Ivešom uzeli jedinku te je poslali na analizu u Hrvatski veterinarski institut Zagreb, čime su potvrđena naša nagađanja, rekla je za Glas Istre vlasnica Aquariuma Pula dr. sc. Milena Mičić. 

Parazit se širi morskim strujama i putuje oko 300 kilometara po sezoni. Pogoduje mu temperatura mora iznad 14 stupnjeva. 

VIDEO: Pomor periski

Podsjećamo, periska je endemska vrsta u Jadranskom moru i njezino izumiranje bio bi veliki gubitak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije