Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srušen spomenik

Opara: Vratit ćemo Končara! Vandalski je to čin pojedinca

Srušen spomenik Radi Končaru
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
08.11.2018.
u 15:56

Vandal srušio spomenik Radi Končaru koji je pao na njega i ozlijedio ga. Završio je u splitskoj bolnici

Vandalsko rušenje spomenika Radi Končaru u parku na splitskim Bačvicama ozljede je stajalo muškarca koji je spomenik izbacio iz ležišta, a on mu je pao na nogu i ozlijedio ga. Iz PU splitsko-dalmatinske javili su da je muškarac na liječničkoj obradi u KBC-u Split, nakon čega slijedi kriminalističko istraživanje. Nasrtaj na spomenik narodnom heroju iz NOB-a koji se dogodio u srijedu u 4.35 sati izazvao je burne političke reakcije u Splitu.


“Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika Radi Končaru. Sigurni smo da je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita koji osuđuju ovakav vandalizam i divljaštvo. Vjerujemo da će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja”, poručili su iz Grada Splita. Ističu kako su angažirali tvrtku koja će nakon policijskog očevida sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje.


Pogledajte video spomenika:

Splitska Udruga antifašista, međutim, tvrdi da je riječ o društvenom problemu. “Rušenje spomenika Radi Končaru u Splitu nije vandalski necivilizacijski čin pojedinca, kako ga negatori antifašizma u Hrvatskoj žele prikazati. I malom djetetu je jasno da nekoliko tisuća srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskvrnavljenih spomen-obilježja antifašizmu, ne samo u Splitu nego diljem Lijepe Naše, nije moguće svesti na djela neodgovornih pojedinaca.

To je rezultat sve većeg i otvorenijeg zazivanja mržnje tzv. domoljuba, pojedinaca i grupa, posebno kleronacionalista pa, nažalost, i određenih političkih stranaka prema antifašističkoj borbi, jednoj od najslavnijih epopeja hrvatske povijesti. To su oni koji zamjenom teza žele promijeniti povijest veličanjem fašističkih okupatora i domaćih izdajnika, onih istih koji su Split, s gotovo cijelom hrvatskom obalom, prodali talijanskim fašistima. Te izdajnike hrvatskog naroda veličaju i proglašavaju domoljubima, hrvatskim herojima, a partizanske borce za slobodu proglašavaju zločincima, veličaju one koji su uz tisuće antifašista strijeljali i narodnog heroja Radu Končara – poručili su splitski antifašisti i predsjednik njihove udruge Josip Milat.

Ističu da se nacistički i fašistički simboli uglavnom toleriraju, a bilo koji, i najmanji znak antifašizma promptno se uklanja i sankcionira. Splitski SDP, pak, za nezdravu društvenu klimu odgovornom drži i predsjednicu.


– Kad predsjednica ustaški pozdrav “za dom spremni” naziva starim hrvatskim pozdravom i kad u Splitu, koji je bio perjanica antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, nema ni jedne ulice posvećene partizanima, nije ni čudo da profašistički vandali uzimaju stvar u svoje ruke na ovako bijedan način – poručio je šef splitskog SDP-a Goran Kotur.

Rade Končar: Milosti ne tražim niti bih vam je dao

– Ideja da se može poraziti Radu Končara je smiješna. Nisu to uspjeli ni oni koji su ga uhapsili na Bačvicama 1942., ni oni koji su ga bezuspješno mučeći ispitivali, ni oni koji su ga strijeljali u Šibeniku, pa neće ni ovi koji misle da su face jer ruše spomenike. Rade živi vječno! – poručili su iz Nove ljevice Dragana Markovine.

Rade Končar jedna je od najvećih ikona NOB-a. Bio je sekretar Komunističke partije Hrvatske i jedan od organizatora partizanskog pokreta. Uhitili su ga Talijani 17. studenoga 1941. u Splitu, gdje je sudjelovao u organizaciji pokreta otpora. Fašisti su ga osudili na smrt i strijeljali u Šibeniku, na Šubićevcu, 22. studenoga 1942. kad mu je bila 31 godina. Uz njega se vežu rečenice “Milost ne tražim niti bih vam je dao”, koju je navodno izgovorio tijekom suđenja, i “Kukavice, pucajte u prsa”, što je izgovorio pred streljačkim vodom.

Komentara 66

AL
alphazulu99
16:20 08.11.2018.

Zasto se krije ime onoga kojem je spomenik pao na nogu prilikom rusenja. Je li to onaj isti sto je crtao svastiku na Poljudu?

Avatar Duksi
Duksi
16:06 08.11.2018.

nije ni oštečen, možda je vjetar, nisu ga baš nešto učvrstili

KA
karlodrago
16:22 08.11.2018.

Rade je bio dobar čovje ,samo borio se na krivoj komunističko- prtizanskoj strani .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije