Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGAŠENE IM SVE STRANICE

Opaki hakeri misteriozno nestali nakon što su ih Biden i Putin stavili na dnevni red

REUTERS
14.07.2021.
u 10:46

REvil jedna je od najpoznatijih hakerskih skupina i moguće je da su zbog pažnje koje su privukli na sebe s nedavnim napadima odlučili se malo pritajiti, upozoravaju neki i navode da ne treba imati nikakve pretpostavke jer je prerano.

Stručnjaci tvrde kako je hakerska skupina REvil koja je napala ovog proljeća jednog od najvećih američkih dobavljača mesa JBS Foods misteriozno nestala s interneta.  Internetske stranice i druge strukture za koje je potvrđeno da pripadaju opasnoj cyberskupini, za koju se vjeruje da dolazi iz Istočne Europe ili Rusije, ugašene su u utorak, a više nije ni moguće pristupiti popisu žrtava koje je ranije objavio sam REvil. 

Pokazalo se i kako je nemoguće pristupiti stranicama koje sad već zloglasna skupina koristi za komuniciranje sa svojim žrtvama i za preuzimanje otkupnine, piše CNN. 

Razlozi zašto je REvil nestao nisu poznati, ali dogodilo se nakon što je skupina imala hakerske upade u brojne kompanije i nanijela značajnu štetu, te su tako privukli pažnju cijelog svijeta te postali tema i u razgovoru američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Biden je, naime, upozorio u tom razgovoru Putina da će biti posljedica ako Moskva nastavi ignorirati hakerske skupine koje operiraju na njihovom teritoriju. 

Što je razlog nestanka, može se samo nagađati. 

Šef osiguranja tvrtke za računalnu sigurnost Exabeam Steve Moore stava je da nestanak može biti zbog planirane mirovine ili pak odgovor na ranije radnje hakerske skupine. Neki stručnjaci poput Drewa Schmitta misle kako je nemogućnost povezivanja s REvil stranicama potencijalni znak da su u sve upleteni organi vlasti, no nema nikakve potvrde istog. 

REvil jedna je od najpoznatijih hakerskih skupina i moguće je da su zbog pažnje koje su privukli na sebe s nedavnim napadima odlučili se malo pritajiti, upozoravaju neki i navode da ne treba imati nikakve pretpostavke jer je prerano. 

Bijela kuća još uvijek nije komentirala nestanak REvila, međutim američki mediji navode kako je u društvu Bidena viđena Anne Neuberger, dužnosnica Bijele kuće za cybersigurnost. 

Pogledajte video: Tigar na trajektu za Hvar! Jadrolinija: Nismo znali, nismo dužni pregledavati prikolicu

Ključne riječi

Komentara 4

MP
miroslav.petkovic.7564
11:06 14.07.2021.

Opasan Biden samo pobize iz Avganistana pod okriljem noci.E moj Bidenu, od cobana izgubit rat je katastrofa.

ST
stanoe
18:11 14.07.2021.

Znas li ti Čepiga išta drugo nego varat , lagat i klevetati ruse?

Avatar Čepiga.
Čepiga.
11:42 14.07.2021.

Jel znaju Rusi išta drugo nego varat , lagat i krast?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije