Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ono što su antifašisti bili 40-ih, to su naši branitelji bili 90-ih'

Ne smijemo odustajati od otpora koji brani slobodu i pravo na posebnost. Antifašizam predstavlja okupljanje i otpor nehumanim idejama - rekao je Milanović.
22. lipnja 2012. u 08:56 1461 komentara 40 prikaza
antifašizam (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Na današnjoj svečanosti u povodu Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska, gdje je prije 71. godinu osnovan prvi partizanski odred u Hrvatskoj, sudjelovali su najviši državni dužnosnici. Zajednički vijenac u 10.55 sati položili su premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović i potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Okupljanje i otpor nehumanim idejama

- Ne smijemo odustajati od otpora koji brani slobodu i pravo na posebnost. Antifašizam predstavlja okupljanje i otpor nehumanim idejama - rekao je Milanović.

- Peti put sam ovdje no prvi put govorim. Antifašizam nije ideja niti vrijednost sama po sebi. To je savez ljudi, dobrih ljudi koji su pružili otpor lošima, otpor zlu. Pitali su me zašto Hrvatska obilježava 22. lipnja, kada ni jedna druga država to ne čini. Hrvatska je drugačija po tome što je ovaj narod više nego ijedan drugi sudjelovao u ovakvoj vrsti otpora, a to je otpor koji brani slobodu - poručio je okupljenima Milanović, rekavši da je bilo i zločina u toj antifašističkoj borbi.

- Jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti upravo je Dan antifašističke borbe. Okupljamo se svake godine da istaknemo važnost danu kada je Hrvatska rekla ne fašizmu i nacizmu, dan kada svojim očevima i djedovima odajemo počast - poručio je predsjednik Josipović, istaknuvši i kako je antifašizam naša baština i dio nacionalnog identiteta.

Ne zanemariti ni ono loše

- Ne smijemo zanemariti ni ono loše u događajima 1940-ih godina. Ali Hrvatska je bila na pravoj strani, znamo da je bilo pravedno sudjelovati u antifašističkoj borbi. Ono što su antifašisti bili tada, to su naši branitelji bili 90-ih - kazao je Josipović napominjući i kako mu je žao što svake godine ima sve manje i manje onih koji su oružjem tada branili čovječnost.

Na svečanosti u šumi Brezovica bili su i Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, te županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel. Vijence kod spomenika prvom partizanskom odredu položili su visoki državni dužnosnici, te predstavnici lokalnih vlasti i antifašističkih udruga, a program su uveličala lokalna pjevačka društva.

>> Mesić: Ustav RH je građen na antifašizmu ali neke grupe to nastoje negirati

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati