Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČINE PRAVU STVAR

Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno

A1 Hrvatska
Foto: Arhiva Zaklade Solidarna
1/4
26.02.2021.
u 11:03

A1 Hrvatska pokrenula je humanitarnu akciju Smirilica za Zakladu Solidarna u sklopu koje se na fundraising platformi Čini pravu stvar prikuplja 250.000 kuna za pomoć u preuređenju i izgradnji nove Srednje Škole Petrinja

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve aspekte našeg života pa tako i na neprofitne udruge i njihovo financiranje. U vrijeme kada je postalo praktički nemoguće baviti se aktivizmom uživo, sve je veća važnost crowdfundinga, odnosno prikupljanja donacija putem interneta. Udruge se sve češće obraćaju potencijalnim donatorima putem digitalnih platformi koje u ovo „novo normalno“ doba zamjenjuju fizička događanja za prikupljanje sredstava.

Jedna od takvih platformi je i Čini Pravu Stvar, koju je pokrenuo A1 Hrvatska kako bi svima zainteresiranima omogućio da se angažiraju i na jednostavan način uz pomoć prijatelja i poznanika prikupe donacije za dobrotvorni cilj po izboru. Sa željom da uvijek pomognu onima kojima je to najpotrebnije, na ovoj fundraising platformi nedavno su pokrenuli i humanitarnu akciju Smirilica u sklopu koje za Zakladu Solidarna prikupljaju 250.000 kuna za pomoć u preuređenju i izgradnji nove Srednje škole Petrinja. Kako je došlo do suradnje i kakav je dosadašnji odaziv građana saznali smo u razgovoru s upraviteljicom Zaklade Solidarna, Marinom Škrabalo te tajnikom Zaklade, Ivanom Blaževićem.

Filantropija = davanje sa srcem

Aktivnosti udruga i filantropske akcije kakve se javljaju na portalu Čini pravu stvar potiču ljude na povezivanje u vrijeme kada su mnogi izolirani, doprinose rješavanju lokalnih problema, potiču javnu raspravu i pomažu najpotrebitijima u društvu. A koja je točno uloga Zaklade Solidarna u prikupljanju donacija za Srednju školu Petrinja objasnila nam je upraviteljica Zaklade Marina Škrabalo.

Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade Solidarna
Foto: Arhiva Zaklade Solidarna

„Izuzetno smo ponosni i zahvalni što je kompanija A1 Hrvatska prepoznala Zakladu Solidarna kao pouzdanog partnera u plasmanu donatorskih sredstava prema unapređenju školstva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Drago nam je što smo se uspjeli izdvojiti kao organizacija koja može osigurati kontinuirani kontakt s lokalnim dionicima i uključivanje svih koji su potrebni, koja predstavlja direktnu vezu između krajnjeg korisnika i izvora donacija te jamči stopostotnu transparentnost svih donacija koje prolaze kroz Solidarnu u smislu javne objave tih podataka“, pojasnila nam je Marina Škrabalo.

A kako je došlo do suradnje i s kojim ciljem ispričao nam je tajnik Zaklade Ivan Blažević: „Zagrebački potres bio je prvi povod suradnje s A1 Hrvatska. Mi smo tada raspisali javni poziv ljudima kojima su stradale kuće i mogli su dobiti do 20.000 kuna financijske donacije za popravke. Budući da je puno njih starije dobi i nisu informatički pismeni, naši su im volonteri pomagali u ispunjavanju prijavnica, prikupljanju dokumenata, fotografiranju štete i slično te smo organizirali Help Desk telefon na koji se mogu obratiti. Tu nam je bio potreban onaj besplatni 0800 broj da nas ljudi mogu nazvati i uskočio je upravo A1 Hrvatska da se ta linija čim prije uspostavi.“.

Članovi Zaklade Solidarna: Ivan Blažević, Petra Mađerčić, Bojana Sečkar i Azra Ayyash
Foto: Marin Tironi/Pixsell

Melodija za dušu

Nakon prvotnog povezivanja, A1 Hrvatska i Zaklada Solidarna nastavili su suradnju kroz humanitarnu fundraising akciju Smirilica u sklopu koje se prikuplja 250.000 kuna za pomoć u preuređenju i izgradnji nove Srednje škole Petrinja. Svi donatori u znak zahvalnosti dobit će poseban ringtone Smirilicu, umirujuću melodiju zvona nastalu pretvaranjem originalnog seizmološkog zapisa potresa 6,4 Richtera koji je 29. prosinca pogodio područje Banovine, u melodiju inspiriranu prirodom.  

„Osobno mi se jako sviđa profinjenost Smirilice jer ona zapravo mijenja naše razumijevanje. Od zvuka potresa, od vibracije, stvara se nešto što nas oporavlja i iscjeljuje te, umjesto da se ljutimo na prirodu što je takva kakva je, pokušavamo iz te krize prepoznati nove načine da budemo bolji sa sobom, sa svojom ljudskom prirodom i s prirodom kao takvom. Na neki način nam je ova cijela kriza pokazala da je naš način života prilično rizičan sam po sebi i da trebamo usporiti, okrenuti se jedni prema drugima i na taj način biti zahvalniji za ono što imamo, a manje juriti svi zajedno.“, poručuje Marina Škrabalo.

Smirilicu je za ovu kampanju skladala glazbena umjetnica Aklea Neon koristeći zapis seizmografa koji je zabilježio gibanje petrinjskog tla tijekom potresa i pomirujući na jedinstven način znanost, tehnologiju i umjetnost. Ova posebna umirujuća melodija zvona nastala pretvaranjem vibracija petrinjskog potresa u relaksirajuće zvukove inspirirane prirodom poseban je „poklon zahvale“ svim donatorima koji ju mogu postaviti kao melodiju zvona na svoje mobitele.

Učinite i vi pravu stvar

Građani koji se žele uključiti u akciju to mogu učiniti uplatom donacije u proizvoljnom iznosu na fundraising platformi Čini pravu stvar - Smirilica za Zakladu Solidarna koja će sav prikupljeni iznos donirati Srednjoj školi Petrinji. Gradska srednja škola uništena je potresom i nakon pregleda struke, proglašena je neuporabljivom.

„Kako smo mi iz Solidarne na terenu te znamo tko što radi i planira raditi, predložili smo A1 Hrvatska upravo planove petrinjske škole koja je dobila zemljište i zgradu na drugoj lokaciji te im je želja tamo napraviti regionalni školski centar za prehrambenu industriju. Nadaju se čim prije osigurati financije iz europskih fondova, ali ova početna investicija je uvijek najveći problem. Stoga je ideja bila da im u suradnji s A1 Hrvatska pomognemo prikupiti donacije s kojima će petrinjska srednja škola moći krenuti u realizaciju projekta“, rekao nam je Ivan Blažević.

Srednja škola Petrinja preživjela je dva svjetska i Domovinski rat, no nažalost pokleknula je pred razornom snagom petrinjskog potresa
Foto: Arena Hospitality Group

Sa svojom je 160-godišnjom tradicijom srednja škola u Petrinji jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Sisačko-moslavačkoj županiji. Škola je preživjela dva svjetska i Domovinski rat, no nažalost pokleknula je pred razornom snagom petrinjskog potresa krajem prosinca prošle godine. Cilj je preuređenjem objekta i izgradnjom nove škole na drugoj lokaciji osigurati djeci nastavak obrazovanja u suvremenoj školi za 21. stoljeće te pomoći demografskoj revitalizaciji tog kraja.

U sklopu humanitarne akcije Solidarna dosad je prikupljeno 31.710 kuna kroz 668 donacija, što čini 15% od ciljanog iznosa, a za doniranje je preostalo još ukupno 2 tjedna. Podaci o prikupljenom iznosu ažuriraju se automatski pri svakoj uplati, stoga ne propustite dati svoj obol ovoj hvalevrijednoj akciji.

Zaključili bismo riječima Marine Škrabalo: „Naši slogani koje jako volimo glase „Tko danas nije lud, nije normalan“ te da je „Solidarno naše novo normalno“, što znači da se trebamo međusobno podržavati i biti solidarni i prema sebi i prema drugima te razumjeti da u današnje doba svatko treba smirilicu“.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije