Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.03.2014. u 12:00

U cijeloj ovoj gunguli i bezidejnosti netko se sjetio da još postoji organizacija poznata pod kraticom OESS

Sve je otišlo toliko daleko da je zaista postalo opasno! Sve se dogodilo tako munjevito da nitko nije stigao promišljati o tome kako na sve to odgovoriti! Putinov “blitzkrieg” nagnao je mnoge koji obnašaju zvučne funkcije u Europi, Sjedinjenim Državama i NATO-u da povuku polusmislene poteze i daju ozbiljne izjave a da prije toga nisu aktivirali male sive stanice.

Obama je digao prst i kazao Putinu da će “platiti cijenu” ako nastavi vojnu intervenciju na Krimu. Naravno, nije rekao čime bi to Putin morao platiti za svoje nepodopštine. Obama se opekao na Siriji kada je kazao da će upotreba kemijskog oružja biti “tanka crvena linija” preko koje Assad neće moći prijeći a da ne izazove vojnu intervenciju. Poučen tom kobnom greškom, Obama više ne konkretizira. Jedino što se pouzdano zna jest da Amerika ne želi ratovati nigdje, a pogotovo ne na tako opasnom mjestu kao što je Ukrajina. Dajući izjavu o krizi u Ukrajini i okupaciji Krima, Obama se više doimao kao nekakav analitičar ili komentator koji daje izjavu za CNN, a ne kao predsjednik nečega što smo do jučer smatrali jedinom svjetskom velesilom.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen sazvao je hitan sastanak veleposlanika zemalja članica toga saveza nakon kojega je zaključio da su ”ugroženi mir i stabilnost u Europi” i da će NATO čvrsto stati uz Ukrajinu u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta. On se ponašao otprilike kao da je Ukrajina članica NATO-a kojoj je netko uzeo komad teritorija pa je on sada na rubu toga da aktivira članak 5. Sjevernoatlantske povelje u kojem stoji da je vojni napad na jednu članicu napad na cijeli savez, odnosno objava rata. Problem je jedino što Ukrajina nije ni blizu članstava u NATO-u pa ovakve izjave mogu samo doliti ulje na vatru.

Ovoga vikenda u nekim glavama iskristaliziralo se i to da bi se Putina moglo kazniti tako da nitko ne dođe na summit zemalja koje pripadaju G8 koji bi se trebao održati u lipnju u Sočiju. Iako se činilo da se sedam zemalja iz toga kluba najbogatijih složilo oko ove “drakonske kazne” za Putina, nije prošlo ni nekoliko sati, a oglasio se šef njemačke diplomacije Steinmeier koji je kako da Njemačka to neće učiniti zato što to nije u njenu interesu, a jučer je kancelarka Angela Merkel izrekla bijednu političku frazetinu da “još nije prekasno za političko rješenje krize u Ukrajini”, koja se upotrebljava onda kada se nema što reći, ali okolnosti tjeraju na to da se ipak nešto mora reći.

U cijeloj ovoj gunguli i bezidejnosti netko se sjetio da još postoji organizacija poznata pod kraticom OESS, koja u svojoj definiciji ima i to da bi se trebala brinuti za sigurnost i suradnju u Europi. Kako je i Rusija članica, OESS bi mogao biti zgodna platforma za diskusiju i dijalog. No svima koji nešto znaju o dometima ove organizacije potpuno je jasno da bi to bio uzaludan trud. Još 1994. godine, kada je ta organizacija imala nekakav ugled, Rusija je na ključne sastanke koji su se ticali Hrvatske i BiH slala svoje “ubojice dokumenata” koji bi ubijali sve inicijative koje bi se pojavile.

O sankcijama nitko ne govori, a ni o mogućoj vojnoj intervenciji. Svima kao da je jasno da Putinu sankcije ne bi uopće naškodile zato što je težište svoje gospodarske i svekolike druge politike okrenuo prema istoku i Kini. Ni vojna intervencija zapravo nije neka opcija zato što u Europi zapravo nema vojne sile koja bi imala resurse za suprotstavljanje Rusiji. SAD je već odavno povukao glavninu svojih snaga stacioniranih u Europi, a jedine oružane snage koje bi teorijski mogle ići protiv Rusije jesu Velika Britanija i Francuska. One su intervenirale (iz zraka) u Libiji, a o njihovoj moći dovoljno govori činjenica da su u jednom trenutku morale početi bacati betonske bombe zato što drugih nisu imale.

Sve ovo izgleda mi kao jedan veliki deja vu koji se od 1939. ponovio više puta, pa i u Hrvatskoj i BiH. Moglo bi se čak reći da bauk s Balkana sada kruži iznad Ukrajine i vreba pravi trenutak. 

>> Rusi Ukrajincima postavili ultimatum za predaju! Merkel: Putin živi u nekom svom svijetu 

>> 'Rusija je potpuno nezakonito upala na Krim. Priprema se za okupaciju'

Komentara 16

Avatar superhik74
superhik74
17:45 04.03.2014.

To su bile "demokratske bombe" za razliku od Ruskih agresora koji s Ukrajincima zajedno igraju nogomet, a unistavaju ih tisionom jer nisu opalili niti metka. To je strasno, ta tisina ubaja gore od bombi, sto autorica ovog clanka ne "shvaca" (ha, ha, ha.. malo sarkazma ne skodi). Ta Ruska tisina je strasna jer moze dovesto do urusavanja zapadne demokratske kule od karata.

BF
brkonja fra brkati
13:03 04.03.2014.

Betonske bombe ? Ovo nisam znao pa sam se slatko nasmijao,Francuzi i Britanci bi u srazu sa Rusima,ostali u roku keks bez gaća.Zato je dobro terorizirati Libijce, Malijce,Centraloafrikance,Kongoance itd.

HK
Hilari Klinton
18:25 04.03.2014.

Pa, za sada se situacija na Krimu sve više kristalizira u smjeru da je AR Krim u biti ukrajinsko Kosovo, a Majdan ukrajinsko "događanje naroda". Naime, za sada su svi potezi Putina usmjereni ka očuvanju statusa autonomije AR Krim, te te rješavanje ustavno-pravnog i političkog vakuuma nastalog u Ukrajini - vakuuma koji nastoje ispuniti razni "revolucionari" i političke stranke, od agresivnih neonacista pa sve do ekoloških stranaka. A svi oni krivnju za svoje probleme svaljuju na Ruse na isti onaj način na koji su Srbi svaljivali krivnju na kosovske Albance i Hrvate. No najveći problem jest u tome što nakon pada Janukovića nitko se niti ne trudi raspisati izbore za ustavotvornu skupštinu nego rulja koja je zauzela vlast nastoji tu vlast zadržati u svojim rukama bez izbora. I dok Zapad histerizira a Hrvati gledaju povlačiti nelogične paralele sa situacijom uoči Domovinskog rata, sve je jasnije da "Slobodan Milošević" ne sjedi u Moskvi nego u Bijeloj kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije