Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOBODNO ŠEĆU

Omiljeni ručak Amerikanaca na Dan zahvalnosti napada na ulicama: 'Neki su završili u bolnici'

U.S. President Biden pardons the National Thanksgiving Turkey in Washington, U.S.
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
1/3
23.11.2023.
u 21:21

Iako ih je bilo u izobilju ranije, prekomjerno izlovljavanje i deforestacija dovela je do oštrog pada ovih ptica u prirodi, a veće promjene počele su se događati tek u 20. stoljeću

Posljednjih godina divlji purani na ulicama SAD-a postali su poprilično uobičajena pojava, no brojni građani nisu zadovoljni činjenicom što su te ptice relativno agresivne i ne prezaju od napada na ljude. Mediji su i ranije prenosili kako te ptice teroriziraju građane u Washingtonu gdje su neki završili i u bolnici, a često i blokiraju promet.

- Ne očekujem da ću se morati braniti od divlje životinje u Washingtonu - ispričala je jedan biciklist kojeg je jedan puran i napao, dok je drugi ispričao kako ga je životinja napala dok je bio u jutarnjoj tjelovježbi. Iako je pokušao mirno otići u drugu stranu, životinja ga je počela pratiti.

- Bio je brz. Počeo sam trčati i onda sam shvatio da me sustiže - objasnio je. Ipak, BBC prenosi kako znanstvenici smatraju velikim uspjehom, a povratak divljih purana čak i nazivaju ''najvećim američkim uspjehom kada je u pitanju obnova populacija vrsti''.

Prema stručnjaku Michaelu Chamberlainu i kolegama sa Sveučilišta u Georgiji koji su objavili rad koji se tiče upravo ove teme, obnova ranije gotovo izlovljenih divljih purana najviše je zabilježena u Alabami, Kaliforniji, Teksasu, Wisconsinu i Kentuckyju.

Ova vrsta postala je ugrožena nakon što su prvi doseljenici stigli u Ameriku. Iako ih je bilo u izobilju ranije, prekomjerno izlovljavanje i deforestacija dovela je do oštrog pada ovih ptica u prirodi, a veće promjene počele su se događati tek u 20. stoljeću. Tada su ih konzervatori počeli loviti i puštati na slobodu na drugim područjima kako bi se populacija obnovila, što je dovelo do obnove purana u Americi. 

POVEZANI ČLANCI:

Osim već spomenutih saveznih država, u radu se navodi kako je i New England doživio značajan rast jedinki od 2014., dok je u Massachusettsu broj jedinki porastao za 30 posto. 

>> VIDEO Ovako izgleda kad gladni medo nanjuši sendvič koji ste zaboravili u autu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije