Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLEG MANDIĆ

Posljednji je izašao iz Auschwitza, imao je 12 godina: Tamo sam kao dijete upoznao zlo

22.02.2023.
u 22:25

Posljednja je osoba koja je izašla iz Auschwitza. Bilo mu je dvanaest godina. Zajedno s majkom Nevenkom i bakom Olgom Stepenko Mandić osloboditelje je dočekao 27. siječnja 1945.

Komentara 3

TI
Tinček
16:39 23.02.2023.

Ispod ovako dobrog intervjua ni jedan dobar komentar. Srećom nema logora jer imamo rusko bombardiranje? Fašizam koji je bio jest komunizam u drugim koricama. Dostojevski je opisao komunizam što čeka rusiju, ali nitko ne čita..

DU
Deleted user
23:40 22.02.2023.

Otići će za koju godinu svi svjedoci iz prve ruke. Ostat će samo suhoparna slova xvjedočanstava u knjigama, slike i predmeti u muzejima i na internetskim platformama, koji nikoga neće zanimati, već sad slabo koga zanimaju. Neće imati tko govoritii umjesto žrtava, sve će postati povijest, daleka kao i recimo stogodišnji rat. Kao osvjedočenje da se čak i iz tako nedavne povijesti ništa kod većine nije naučilo, stoje ratovi koji su uzrokovalk raspad Jugoslavije, kao i ovaj tekući rat gdje su Rusi upali u Ukrajinu, izazvavši svjetska geopolitička pomjeranja. Iz svega stoji da će se krvava povijest opet ponoviti, već dugo se bez straha javljaju glasovi ekstremnih nacionalista, religijskih fanatika, nekakvih samozvanih vođa, tzv. proroka koji su obične barabe, sve što je bilo vrlina ismijava se, kozmopolitizam i mirotvorstvo su postali predmet vica...... Od toga do stvaranja industrije smrti poput one u Auschwitzu ili Kambodži je jako tanka linija razdvajanja. Jugoslavija je bila prvi znak da se strahote 2. svj. rata počinju zaboravljati, Ukrajina je drugi, puno jači znak. Za 2. svj. rata na svijetu je živjelo cca 2 mlrd ljudi, pa su razaranja bila takva da su uzrokovala smrt 55 mil ljudi i bar isto toliko invalida. Danas nas je preko 8 mlad, tehnologija uništavanja na raspolaganju je nezamisliva. Svijet tone u distopiju, a još se nije kristalizirao nijedan glas protiv toga. Kao da dobar dio svijeta navija za kraj svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije