Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Butković protiv monetizacije autocesta

Na upit novinara čime je u razgovoru s Tihomirom Oreškovićem osvojio premijera, Butković je kazao da to treba pitati njega
25. siječnja 2016. u 13:43 1 komentara 664 prikaza
Igor Butković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je danas prilikom preuzimanja tog resora od Siniše Hajdaša Dončića da se protivi monetizaciji autocesta a da će dugove rješavati reprogramom i restrukturiranjem tvrtki.

"Apsolutno sam protiv monetizacije. Ići ćemo prema restrukturiranju tvrtki i reprogramu postojećih obveza, s poboljšanjem samih tvrtki i njihova funkcioniranja", izjavio je Butković.

"Moramo najprije vidjeti kakvo je stanje u sektoru, ne samo u dijelu cestovnog prometa, nego i u svim drugim sektorima", dodao je.

Na upit novinara čime je u razgovoru s Tihomirom Oreškovićem osvojio premijera, Butković je kazao da to treba pitati njega. "Razgovori su se obavljali s više kandidata, a Orešković je zajedno s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim odlučio o odabiru", rekao je Butković, izrazivši nadu da će opravdati njihovo povjerenje.

Također, na pitanje novinara koliko milijardi duga dolazi Hrvatskim autocestama (HAC) ove godine na naplatu, Butković je rekao "oko 400 milijuna eura" te ponovio da će se dio vjerojatno rješavati reprogramom, a dio restrukturiranjem.

Dosadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da svoj resor ostavlja bez neplaćenih računa i s nekoliko dogovorenih velikih infrastrukturnih projekata, poput Zračne luke Dubrovnik, ulaza u Ploče, mosta Trogir i Pelješki most. 

Ocijenio je da će novi ministar imati najviše problema s HAC-om, HŽ Cargom i HŽ Putničkim prijevozom, ako i s daljnjim sređivanjem, odnosno privatizacijom dijela transportnih poduzeća.

Što se tiče dugova HAC-a, Hajdaš Dončić podsjetio je da je Vlada na jednoj od zadnjih sjednica prihvatila kreditno zaduživanje u visini 200 milijuna eura za refinanciranje obveza HAC-a, tako da je taj problem više manje riješen, ali da taj kredit ima obvezu ili privatizacije ili inicijalne javne ponude dionica HAC-ONC-a .

"Svaki ministar ima svoju ideju kako riješiti dug. To ostavljam novom ministru da nađe možda drugo ili treće rješenje", kazao je Hajdaš Dončić.

>> Novi ministar turizma: Ovo je bio najuređeniji resor u Vladi

>> Dario Nakić vraća naziv Ministarstva zdravstva

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • Hrabraja:

    Toliko je strucan da ce za savjetnika uzeti Kalmetu.