Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buongiorno, Croazia

Okupacija etera: Hrvatska obala gledat će samo talijansku TV

\'no signal\'
VL
07.02.2011.
u 20:28

Problem je nastao jer je talijanska regulatorna agencija izdala dozvole za kanale koji nisu njihovi, kažu u hrvatskoj agenciji

Talijani bi do početka ljeta mogli potpuno okupirati eter u hrvatskom priobalju. U zapadnoj Istri zbog jačine talijanskog signala gotovo se uopće ne vide hrvatski programi, a smetnje su počele u prosincu prošle godine, kada je prva talijanska regija na sjeveru zemlje prešla na digitalni signal.

Guranje pod tepih

S obzirom na plan digitalizacije Italije, u kojem je zacrtano da će sve regije koje gledaju na hrvatsku obalu biti digitalizirane do kraja lipnja, vrlo je izgledno da će uzurpirati cjelokupni eter i prouzročiti velike probleme, posebice na otocima, ali i u većini primorskih i dalmatinskih gradova. Usto, tijekom ljetnih mjeseci zbog boljeg rasprostiranja signala problem će biti još izraženiji.

U Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije od početka smetnji u Istri nisu sjedili prekriženih ruku, no ispostavilo se da, unatoč brojnim odaslanim prigovorima, problem ne nestaje, već se jednostavno s talijanske strane gura pod tepih.

Miljenko Krvišek, predsjednik vijeća HAKOM-a, ne skriva frustracije koje im uzrokuje Italija.

– Upali su u naše frekvencije koje su međunarodno dogovorene. Iskoristili smo sve zakonske mogućnosti i više doista nemamo što poduzeti – kazuje M. Krvišek.

Naime, kanali su državama dodijeljeni međunarodnim sporazumom pri ITU-u (Međunarodna telekomunikacijska udruga pri Ujedinjenim narodima). Taj sporazum potpisale su Italija i Hrvatska i time je usuglašen plan raspodjele frekvencija i način njihove uporabe, objašnjava Krvišek. Talijani su na jadranskoj strani dobili 25 kanala, dok Hrvatska, Crna Gora Slovenija i Albanija ukupno na istočnoj obali imaju 24 kanala. No, u praksi Talijani su uzurpirali sve.

A, kako kazuju u HAKOM-u, od pojave smetnji 9. prosinca 2010., agencija je prema Republici Italiji poslala 26 dopisa vezanih uza smetnje na dijelu obalnog područja digitalnih regija D5 i D7. Ni na jedan dopis HAKOM-a nije zaprimljen službeni odgovor mjerodavnog talijanskog tijela. A stanje sa smetnjama, uz manje promjene, tijekom vremena nije nimalo poboljšano, odnosno i dalje su prisutne na sva četiri kanala na kojima se odašilju multipleksi u regiji. Smetnje u prijmu ovise o lokalnoj situaciji na mjestu prijma koja je različita unutar jednog mjesta, grada ili naselja.

U svakom slučaju, to su sva mjesta koja su otvorena prema Italiji (Piancavallu) u Istri, a nemaju dovoljan zaštitni odnos. Cijela zapadna obala Istre ima problema sa snažnim ometajućim signalima koji dolaze sa sjevera Italije. Smetnja postaje izraženija kako se primičemo Savudriji kao najsjevernijoj točki.

Kako je moguće da su Talijani doista prekršili međunarodni sporazum te zbog čega u skladu sa sporazumom taj problem nije otklonjen?

Krađa kanala

Kako nam je objasnio M. Krvišek, vjerojatno nisu krivi nakladnici, nego talijanska regulatorna agencija koja je dodijelila kanale koji pripadaju Hrvatskoj.

– A kako je to moguće, doista ne znam. No, ni međunarodna agencija očito nije predvidjela takve probleme jer nema pravnih mehanizama za borbu protiv prave krađe. Ovdje je riječ o krađi i uzurpiranju frekvencija – jasan je Krvišek te dodaje:

– Od pojave digitalnih smetnji u Istri, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije poduzela je brojne aktivnosti, primjerice redovita mjerenja i izvještavanje o stanju smetnji. Slali smo prijave i podsjetnike talijanskim tijelima – ministarstvu i regulatornoj agenciji AGCOM-u – a alarmirali smo i mjerodavna ministarstava u RH.

Komentara 203

PG
praseca gripa
21:24 07.02.2011.

Valjda onda ne moramo ni placat!

JA
jalnus
22:56 07.02.2011.

Dobit cemo talijansku mirovinu u Istria Republica.

OB
-obrisani-
21:04 07.02.2011.

Dalmacija i Istra i nije pripadala hrvatskoj 1915

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije