Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabok

Okreću se, jer ako prepolove dionicu, na njoj štede pet kuna

'08.03.2013. Naplatna postaja Mokrice, Autocesta Zagreb-Macelj - Nesavjesni vozaci krse prometne propise kod naplatne postaje u Mokricama pokraj Zaboka tako da izlaze i ulaze s autoceste te se nepropi
'Matija Topolovec/PIXSELL'
13.03.2013.
u 12:00

Cijela dionica od Krapine do Zaprešića košta 21 kunu. Ako se siđe u Mokricama i okrene, tada košta 16 kuna

Zagorci koji svakodnevno automobilima putuju prema Zagrebu, odnosno oni koji kreću iz smjera Krapine ili Đurmanca zbog rekonstrukcije Zagorske magistrale, kako i nemaju prave alternative, u velikoj većini koriste Autocestu Zagreb - Macelj.

Udar na budžete

Velik je to udar na njihove budžete, budući da dionica od Krapine do Zaprešića bez popusta u jednom smjeru košta 21 kunu. No, na istoj autocesti dionica od Krapine do Zaboka (Mokrica) košta pet kuna, a od Zaboka do Zaprešića 11 kuna. Znači, ako se siđe u Mokricama s autoceste, okrene te nastavi put prema Zagrebu, to košta 16 umjesto 21 kunu.

Svaki drugi se okreće

I upravo se ta scena može vidjeti svako jutro na naplatnima u Mokricama, kada se između 6 i 8 sati ujutro gotovo svaki drugi auto koji dođe, okreće. Provjerili smo stoga u AZM-u, zašto je ista dionica, ako se prepolovi pet kuna jeftinija te ima li šanse da se cijena izjednači, pa da dionica od Krapine do Zaprešića uvijek košta 16 kuna, bez obzira odakle se kretalo. Time bi se vozači prestali okretati i ne bi više kršili prometna pravila, ni ugrožavali druge vozače.

- AZM na dionici od Mokrica do Krapine dobiva subvenciju RH u iznosu od 56 posto cijene cestarine. Ta subvencija, međutim vrijedi samo za one korisnike koji su ušli na, odnosno izašli s autoceste s naplata na navedenim dionicama, a ostali plaćaju punu cijenu, zato ta razlika, rekli su nam u AZM-u, dodavši da je nepropisno okretanje vozača u nadležnosti MUP-a. - Korisnici se mogu okrenuti i na lokalnim cestama što je potpuno legalno - zaključili su u AZM-u, \'previdjevši\' dio odgovora o pojeftinjenju cestarine.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
23:33 15.03.2013.

cestarina za hrvatske građane ne bi smjela postojati ili bi svi kod registracije vozila na tehničkom trebali besplatno dobiti ENC uređaje za besplatni prolaz... hrvatski građani kroz razne namete plaćaju gradnju i održavanje cesta i autocesta a tu su i krediti koje je država digla a građani otplaćuju. a cestarinu neka plaćaju stranci....

BU
BubyZG
21:22 15.03.2013.

Sve ovo je posljedica protuprirodnog koncesijskog ugovora koji koncesionaru JAMČI određeni godišnji prihod, vozilo se po toj cesti išta ili ništa !! A razliku između zajamčenog i ostvarenog prihoda koncesionar ima pravo naplatiti ili povećanjem cestarine ( koja je daleko najskuplja u ovom dijelu Europe ) ili se naplaćuje iz proračuna. Slično tome bilo je i na Istarskom ipsilonu prije nego li je napravljen puni profil autoceste - koncesionar je ishodio naplatu cestarine dijelom iz tunela Učka, dijelom iz proračuna. Dakle našim je novcima sagradio cestu, koju sada ima na upravljanju 30 godina !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije