Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKI SEKTOR
Povratak na članak

Okrećemo se suncu i vjetru: Energetska strategija ne isključuje ni istraživanje nuklearne energije

Kao najznačajniji događaj u zadnje dvije godine izdvojio bih početak rada na novoj strategiji energetskog razvoja koja je temeljni i presudni dokument za budućnost energetskog sektora

Komentari 15

Avatar vila velebita
vila velebita
06:19 21.05.2019.

Znači ulaganja u stranu tehnologiju i cijene preko kune po kwh, dok je hidro energija oko 18 lipa u proizvodnji... Zbrinjavanje solarnih ploča punih kadmija???

VL
TO
tovaravot
03:46 21.05.2019.

Samo nuklearno, sve ostalo je prdenje mokrog prdca u gace

VL
CH
chemica
00:19 21.05.2019.

Tko će to sve platiti...Pa evo, već plaćamo svi mi preko povećanih računa za električnu energiju. Ovako lagati narod...Prodavati besmislice o nekakvim kohezijskim fondovima, o firmama koje će u svemu pronaći svoj interes ( valjda kao u Vrdoljakovom "profitabilnom" poslu s vjetroelektranama kojeg im svi plaćamo), o trgovini emisijom CO2...o tih par pišljivih milijuna eurića dok nam trebaju deseci milijardi...Djed Mraz samo što nije otvorio svoju torbu iz koje već ispadaju buntovi novčanica.

VL
LA
larala
07:18 21.05.2019.

energetska strategija kao i sve ostale u hr se svodi na onu tko će dati više provizije politici a, to što od svega toga ništa ili samo više štete to nema veze....koliko ono dugo plaćamo skuplju struju radi vjeroelektrana i što je s njima?....ups, zaboravljam da to više nije bitno u hr. bitno je da narod plaća za ništa, po dobrom starom običaju hr. politike.

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:46 21.05.2019.

Ne lupetajte o temama o kojima nemate pojma

VL
Avatar nekakav
nekakav
06:59 21.05.2019.

okrećemo se mi kako vjetar puše, i kud sunce sija, ko suncokreti! sve su ovo dopunski izvori energije, ključni moraju biti jaki stabilni izvori, termoelektrane i nuklearke. to je najjeftinija energija, bez potrebe za državnim subvencijama, koje pak dolaze id naknada koje plaćaju potrošači, znači mi, država je tu samo transfer stanica! pogledajte si račun za struju, i oie koliki vam je, pa će vam biti sve jasno. na računi izdvojite cifru samih kilovata, tj. potrošnje od mrežarine, pa će vam malo jasnija biti i struktura cijene. ulagati naš javni novac u vjetrenjače i solare nema smisla u velikom opsegu, tim se nek bave privatnici, al bez subvencija, potpora, čisti tržišni odnos. zabraniti solarne na tlu, jer je to veliko uništenje zemljišta, nepotrebno. svaka nova kuća nek ima obvezu solara od bar 2 kw. da prek dana kad ima sunca ne trošiš 'javnu' struju. a na lng terminal javnim novcem zaboraviti, da ima privatnog interesa, što znači sigurne očekivane zarade, već bi ga mol izgradio! ovako je to sve politika.

VL
VO
vorda400
06:39 21.05.2019.

Nitko nije vidio količinu otpada kod proizvodnje solarnih kolektora naspram ostatka goriva iz nuklearne elektrane u istoj količini snage Vjetar da ali ako postave smeće kao naše vjetroelektrane onda se na daleko čuju iako nisu blizu naselja

VL
DO
domxerex
23:52 20.05.2019.

Kada će više oni koji nemaju pojma o proizvodnji energije shvatiti da sunce i vjetar mogu biti samo dopunski izvori energije. Možda kada im sunce i vjetar budu jedini izvori i kada dođe noć bez vjetra (postoji takvo što - događa se čak što više dosta često). Ta energija može biti korisna za nešto poput reverzibilnih elektrana koje bi skladištile potencijalnu kinetičku energiju kao rezervu za potrebite situacije. Isto tako neki pametnjakovići pričaju kako je jalova energija ne potrebna. Kao da oni mogu u trenutku na zahtjev proizvesti potrebne MWate. Druga je stvar što tih 40% jalove energije kod nas je previše dok razvijene zemlje to drže 15-20%. Dodatno što HEP ima oko 40% gubitaka u transportu dok se kod razvijenih to kreće oko 10-15%. Dodamo li tu da postoje brojni ilegalni priključci (naročito u Dalmaciji gdje 30% korisnika ima ilegalno priključak i na vodu i na struju jer je to njima dala njihova pobjeda 1945.) koji pojedu dodatnih 10-15% korisne energije prosječan čovjek se zapita isplatili se nama uopće proizvoditi i prodavati struju uz tolike nepotrebne troškove. Postane mu odmah jasno zašto je struja u Hrvatskoj skuplja nego u Njemačkoj ili Francuskoj a kod nas se vodi kao socijalna kategorija sa državnom potporom u cijeni dok je kod njih to komercijalna roba po tržišnoj cijeni. Neki bi zlobno rekli da je to nama dala njihova pobjeda 1945. I imali bi krivo. To je nama dalo naše školstvo gdje trenutno školujemo 3/4 studenata društveno-humanističkih smjerova.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.