Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković:

'Oko porezne reforme postignut je kvalitetan kompromis, a porezni Uskok će nastaviti s radom'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.11.2016.
u 13:30

Očekuje temeljitu i angažiranu raspravu o poreznom paketu u Saboru i nada se da će, kao što je planirano, stupiti na na snagu 1. sijčnja 2017. a dio malo kasniije.

Premijer i predsjednik HDZ-a,  Andrej Plenković,  izjavio je u Dubrovniku da će porezni USKOK nastaviti raditi u sustavu porezne uprave, a na pitanja o stajalištu stranke prema Božidaru Kalmeti protiv kojega je potvrđena optužnica, rekao je da će se tome pristupiti racionalno i oprezno i podsjetio da postoji institut presumpcije nevinosti.

Na pitanje novinara treba li Kalmeta odstupiti s mjesta predsjednika županijskog HDZ-a s obzirom na optužnicu i hoće li imati podršku ako se kandidira opet za gradonačelnika Zadra, Plenković je rekao da u stranci još nisu razgovarali o tome. "U hrvatskom kaznenom pravu kao i u drugima postoji institut presumpcije nevinosti. Razgovarat ćemo o novoj situaciji, bilo je i drugih slučajeva koji su kasnije završili oslobađajućim presudama. Pristupit ćemo tome vrlo oprezno i racionalno," rekao je.

Niječno je odgovorio na pitanje novinara ukida li se porezni Uskok.

"On je dio sustava porezne uprave odnosno Ministarstva financija i nastavit će s radom", rekao je Plenković.

U vezi s nezadovoljnim glasovima o poreznoj reformi, Plenković je ocijenio da je postignut kvalitetan kompromis.

"Mislim da je Vlada, kada je u četvrtak usvojila paket što novih, što izmjena i dopuna postojećih zakona napravila kvalitetan iskorak koji će ostvariti sva tri temeljna cilja. To je da će većina naših građana imati veći dohodak; da će se porez na dobit smanjiti, a da ćemo osigurati - i ovim mjerama koje se odnose na socijalnu komponentu pdv-a - jednu važnu poruku građanima. Istodobno će poduzetnici biti u najvećoj mejri rasterećeni, kada se gleda cjelina porezne reforme, a doći će do održivosti javnih financija to jest državnog proračuna", rekao je.

Očekuje temeljitu i angažiranu raspravu o poreznom paketu u Saboru i nada se da će, kao što je planirano, stupiti na na snagu 1. sijčnja 2017. a dio malo kasniije.

"Hrvatska Vlada čvsto stoji iza branitelja, hrvatskih generala, a ja osobno iza potpr Vlade ministra obrane Damira Krstičevića. Znat ćem načine na koje ćemo zaštititi hrvatske nacionalne interese i dignitet Domovisnkog rata i pripadnike hrvatskih branitelja koji su bili u okviru HVO-a,"  rekao je na pitanje novinara o kaznenim prijavama iz BiH.  

 "Vidjet ćemo temeljito što je od ovih prijava supstancijalno potkrijepljeno da bi eventualno moglo postati optužnica, imamo Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, posebno povjerenstvo koje će brinuti o postupcima prema hrvatskim braniteljima koji su bili pripadnici HVO-a, koje vodi ministar branitelja Tomo Medved. Sve službe su angažirane, provjeravaju navode", rekao je.

 Ponovio je da za zločine treba odgovarati, ali da se protivi "orkestriramnim tajminzima i selektivnom  pristupu  pojedinim istragama". Ponovio je i da će  otvoriti dijalog s vlastima u Bosni i Hercegovini na političkoj i na pravosudn razini i iznaći rješenje koje će umiriti naše branitelje i zaštitit hrtatske nacionalne interese.

Plenković je u Dubrovnik danas došao na proslavu 27. obljetnice utemeljenja tamošnjeg HDZ-a, a sastat će se i s čelnicima Grada i Županije.

>>'Reforma je rađena na stručnim principima i nikakve demagoške stvari neće je ugroziti'

Komentara 12

DO
doktorica
14:45 12.11.2016.

glavno da je postignut kvalitetan kompromis,samo je pitanje za koga je kvalitetan?!

AR
aristip
15:11 12.11.2016.

Uh, koji kompromis !! Sirotinja može biti sretna da kruh, mlijeko i lijekovi nisu poskupjeli, prosječnim građanima plaća će rasti ništa, par kuna ili u najboljem slučaju stotinjak kuna ali zato Zoltanu Aldotu predsjedniku Uprave Ine plaća raste nekoliko tisuća kuna kao i Daliću članu iste Uprave, naravno isto tako i stranim menadžerima u Hrvatskoj a po tisuću ili više kuna raste plaća i Mariću kao i tebi Plenkoviću. Ponovno imamo vlast koja svaki pokušaj ispravljanja nepravde i ostvaranje prosperiteta države i nacije naziva populizmom i jeftinom demagogijom. Do kada više tako !???

PR
Prekobrda
14:23 12.11.2016.

Nakon svih ovih politickih egzibicija mene zanima za koga rade nasi valda, sabornici, i drugi odbornici, za hrvatski narod na cijoj grbaci zive ili za nekoga drugoga. Porezna reforma pokazuje naprimjer da ministra financija vise radi za interese svoga bivsegg gazde nego za hrvatski narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije