Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVISNOST U Centru za prevenciju i suzbijanje ovisnosti u Varaždinu lani se liječilo 250 ovisnika

Oko 50 posto ovisnika zaraženo hepatitisom C

01.04.2009.
u 17:26

U varaždinskom Centru za prevenciju i suzbijanje ovisnosti lani se liječilo 250 osoba, a 61 je novi pacijent.

Više muškaraca
- Novooboljelih je više nego 2006. i 2007. godine, što je pokazatelj da je još velika dostupnost droge na crnom tržištu u Varaždinskoj županiji. U posljednje dvije godine broj novoprijavljenih udvostručio se - ističe voditeljica centra Irena Stipešević Rakamarić.

Na liječenju je bilo 209 muškaraca i 41 žena, a najviše liječenih u dobi je između 25 i 29 godina. Većina liječenih, odnosno njih 189, ovisna je o heroinu.

Eksperimentiranje s psihoaktivnim drogama počinju sve mlađi. Marihuanu probaju već u sedmom ili osmom razredu. Slijedi konzumiranje speeda ili ecstasyja, nakon čega određeni postotak prelazi na heroin, i to u dobi od 19 godina.

- Lani se među srednjoškolcima pojavila i nova halucinogena droga, “skunk”, koja sadrži i 10 puta više aktivne tvari THC-a - napominje Zvjezdana Fulir, zaposlenica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Ističe i kako je razdoblje od početka uzimanja droga do prvog dolaska na liječenje opijatnih ovisnika predugo, čak sedam godina, a i roditelji još prekasno doznaju za najteži tip ovisnosti svoje djece.

Manje predoziranja
Da im se dijete drogira heroinom, naime, doznaju tek nakon tri godine.

- Gotovo polovina ovisnika zaražena je virusom hepatitisa C - ističe Z. Fulir. Među ovisnicima ima i zaraženih HIV-om, no njih je ipak manje. Više je i trudnih liječenih ovisnica nego prije - lani su bile tri trudne. Njihovo liječenje zahtijeva poseban terapijski pristup, kako bi se zaštitilo zdravlje novorođenčeta i majke.

U županiji je sve manje smrti zbog predoziranja, što u centru pripisuju većem postotku osoba koje se u supstitucijskom programu liječe subutexom, odnosno heptanonom.

- U akcijski plan suzbijanja zlouporabe droga trebali bi se uključiti i srednjoškolci, odnosno studenti, koji žele spriječiti svoje prijatelje da se drogiraju - smatra član Županijskog poglavarstva Josip Paljak.

Zbog ovisnosti lani je na bolničkom liječenju bilo 16 osoba, a većina njih liječila se u KB Sestara milosrdnica u Zagrebu. U terapijskim je zajednicama boravilo 10 osoba.

Inače, prema istraživanju HZZJZ-a, “crna brojka” ovisnika i konzumenata droga pet je puta veća od broja liječenih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije