Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U svijetu bajke

Ogulin i Ivana Brllić Mažuranić- domaćini bajkopiscima svijeta

festival
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/3
10.06.2013.
u 12:29

Veseli što u festivalu interes vidi i gospodarski sektor, pa se nude novi sadržaji, ali i ostavruje mogućnost za nova radna mjesta

Pripovijedanje priča, vlakić, make up šator u kojem su nam napravili frizuru i našminkali, sve je super. Došlo je puno djece i odraslih koji uživaju u manifestaciji posvećenoj svjetski poznatoj spisateljici, čije ime nosi i naša škola – poručile se Doris, Lorena, Matea, Natalija, Lucija i Alma, učenice 5. b razreda ogulinske OŠ Ivana Brlić Mažuranić.

Grad podno Kleka tri je dana bio domaćin osmog izdanja Festivala bajke, koji svake godine privlači tisuće posjetitelja iz Karlovačke županije i svih dijelova Hrvatske. Dan domaćih u čast šegrta Hlapića, Dan cirkusa i plesa i dan životinjskog carstva ponudio je zanimljive radionice, bajke, predstave i niz drugih aktivnosti.

 Svi bajkopisci svijeta

 – Na temelju kulturno- turističkog projekta odradili smo uspješno i osmu godinu festivala obračajući se ciljanoj skupini, djeci, obiteljima i svima onima u kojima čući dijete. Uspjeli smo i u uzdizanju Ivane Brlić-Mažuranić na nacionalnu razinu. Otvaranjem njezine kuće, koja bi trebala biti završena do kraja godine, Ivana će biti domaćin svim bajkopiscima svijeta. Veseli nas što u festivalu interes vidi i gospodarski sektor, pa imamo i novih sadržaja, poput radionice oslikavanja stakla i upotrebnih predmeta od drveta – rekla je direktorica ogulinske Turističke zajednice Ankica Puškarić.

 Napominje da su zahvaljujući EU projektu odradili i niz radionica u cilju edukacije lokalnog stanovništva. Tako su dobili tri profesionalne propovjedačice, koje će živu riječ prenositi novim generacijama.

 – Ministarstvo kulture prepoznalo je vrijednost i ideju projekta od samog početka. U svijetu se govori o kulturi kao o značajnom generatoru dohotka i ‘otvaraču’ novih radnih mjesta. Ovaj se projekt razvija u tom smislu. Taj polivalentni i međunarodni projekt spaja i nekoliko zadaća važnih ministarstvu.

 Narodna predaja

 To su razvoj žive riječi, očuvanje baštine, međunarodna suradnja, internacionalizacija... Ivana Brlić Mažuranić je dio europske i svjetske baštine što se vidi po broju prijevoda. Njezino se autosko djelo doživljava kao narodna predaja, tako da ćemo Ogulinski festival bajke i dalje podržavati na sve moguće načine – zaključila je načelnica sektora za književno nakladničku i knjižničnu djelatnost Dubravka Đurić Nemec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije