Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije

Komadina: Ogromna prednost u podršci bila je tolika da se Josipovićev stožer malo uljuljkao

Zlatko Komadina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
12.01.2015.
u 13:25

– Gospođa Kolinda je zasluženo pobijedila, sada se može špekulirati da je pobijedila glasovima dijaspore, no ni tu ne treba sada biti previše pametan, pa ne zaključiti da je i dijaspora, naravno, sastavni dio hrvatskog korpusa i građana Hrvatske koji imaju pravo glasa – rekao je Komadina

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uputio je čestitke hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i zaželio joj uspješan mandat, poručivši da se trudi i radi na dobrobit građana Hrvatske.

– Naravno da se u kampanji govorilo puno toga što se s razine predsjednika ne može učiniti, ali vjerujem da će se zalagati za onaj dio priče koji sam čuo i koji se tiče i ovoga kraja. Predsjednica je iz ove naše Primorsko-goranske županije pa vjerujem da će biti senzibilizirana za određene projekte i programe, na razini onoga što ona može svojim autoritetom kao predsjednica učiniti, ali naravno i više od toga, ne možemo gledati samo jedan dio Hrvatske, predsjednica treba učiniti sve za cijelu Republiku Hrvatsku – kazao je Komadina.

Na pitanje novinara, komentirao je izborne rezultate i iznio svoj stav o krivcu zbog poraza na predsjedničkim izborima.

– Mislim da je u kampanji trebalo postaviti neke stvari drugačije. Ogromna prednost u podršci, prije toga u rejtingu, bila je tolika da se kompletan stožer Ive Josipovića malo uljuljkao. S druge strane, to je bila neizvjesna utrka do duboko u noć. lako je moglo biti i obratno. Gospođa Kolinda je zasluženo pobijedila, sada se može špekulirati da je pobijedila glasovima dijaspore, no ni tu ne treba sada biti previše pametan, pa ne zaključiti da je i dijaspora sastavni dio hrvatskog korpusa i građana Hrvatske koji imaju pravo glasa. Mislim da je bio neprimjeren postupak prema građanima koji su stajali u redovima. Istina je da su dijelom sami krivi što se nisu ranije registrirali, ali to nije dobra slika za izbore u Hrvatskoj – odgovorio je Komadina.

Novinare je zanimalo koliki je teret bila Vlada Zorana Milanovića za Josipovića.

– Bez obzira  na to što je zamrznuo mandat, Josipović je bio naš kandidat, SDP-a i stranaka lijevoga centra. Činjenica da vlast opterećuje, pogotovo kada socijalna situacija nije onakva kakvu su građani htjeli, što su dijelom i pokazali, pitali su jesu li to dijelom i podjele u Hrvatskoj. Ali kako mogu završiti izbori nego tako da su jedni za jedne, a drugi za druge. Po meni to nisu nikakve podjele, svaki čovjek ima svoj politički svjetonazor, lijevi ili desni centar. Tako su se i građani odredili. Mislim da je Grabar Kitarović dobila u ovoj utakmici između dva kruga, pokazala je da je njezina apsorpcijska snaga povukla dio birača centra jer je i ljevica i desnica svoje dala. Kako izvagati koliko je tko kome odnio i donio, o tome će biti puno analiza. Bit će verzija i jednih i drugih, i da je kriv i da nije kriv – kazao je Komadina koji prosuđuje da Hrvatska i dalje diše "ulijevo". – Josipovićeva pobjeda  u PGŽ i Rijeci nije upitna – rekao je Komadina, ali i dodao da je činjenica da je "opća mobilizacija biračkog korpusa HDZ-a i osobni angažman Kolinde Grabar Kitarović više povukao, tu se nije održala teza da veća izlaznost pogoduje Josipoviću. Zaključio je kako veća izlaznost uvijek ide na ruku pobjedniku. Novinare je zanimalo koliko ima mjesta tezi da je Josipović kolateralna žrtva Zorana Milanovića.

– Na ove izbore nije išao Zoran Milanović, na izbore je išao Ivo Josipović. Čak Milanović nije bio ni previše uključen u izbornu utakmicu. Naravno da je Vlada u situaciji povlačenja nepopularnih poteza loše percipirana, građani po anketama govore da nisu zadovoljni gospodarskom situacijom i da su dijelom Josipovića povezali s tom političkom opcijom. Vrlo će se brzo vidjeti kako će stvari ići dalje, mi smo cijelu godinu zapravo u izbornoj godini, ušli smo u nju s predsjedničkim izborima, a izaći ćemo s parlamentarnima – rekao je Komadina napomenuvši kako vladajuća koalicija mora iz ovoga izvući pouke i učiniti sve što se još može učiniti da građani percipiraju trud, rezultate, ali i retoriku.

– Ne mogu se socijaldemokrati tako nazivati, a provoditi neoliberalnu politiku – rekao je na kraju Komadina.

Kajin čestitao na pobjedi Kolindi Grabar Kitarović

– Predsjednik Republike ima simboličku poziciju, ali za pet se godina poklapaju parlamentarni i predsjednički izbori, na kojima će HDZ sa svojom predsjednicom imati silnu prednost. Stoga postoji velika vjerojatnost da za 11 mjeseci HDZ dobije i parlamentarne izbore – kazao je danas u Puli predsjednik Istarskih demokrata i saborski zastupnik Damir Kajin koji je čestitao Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi i zahvalio Ivi Josipoviću na onome što je učinio u pet godina mandata.

Kajin od ove Vlade očekuje da implementira Josipovićev program, misleći tu na promjenu izbornog zakonodavstva, regulaciju proračunskog deficita, reformu lokalne samouprave, decentralizaciju te ukidanje zaštite kriminala i neslobode medija, osobito u Istri u kojoj vlada IDS. Od nove predsjednice Kajin očekuje da će voditi umjerenu konzervativnu politiku, da će se u radu nadopunjavati s Vladom i da neće doći do prijevremenih izbora. Izjavu Zorana Milanovića nakon pobjede Kolinde Grabar Kitarović drži neprimjerenom jer građane treba pozvati na zajedništvo.

>> Ostojić: Za parlamentarne izbore treba se dobro pripremiti jer upaljen je crveni alarm

Komentara 54

Avatar tajar
tajar
13:39 12.01.2015.

Žalosno je, da čestitke mora uputiti zamjenik predsjednika partije, iako od predsjednika iste partije se to isto nije moglo ni očekivati.

PO
portugisac
13:32 12.01.2015.

To će ujedno biti rascijep SDP-a. Primorsko goranski za sebe a u sredini će se za vlast u SDP- u tuči Picola i Josipović. Koalicija im je takova da nitko više ne bi prošao izborni prag. ORaH će se ovih dana raspasti jer je Mirela Holy lošom procjenom dovela u pitanje vjerodostojnost stranke. I ne zavrijedi drugo nego da ju se najuri.

Avatar white socks
white socks
13:42 12.01.2015.

Freda i Milanovića što prije poslati na liječenje od PiTiEsPija inače ode država u curac (otkud Komadini moja kravata, crvena s pleterom?).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije