Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAŠLI NA ULICE

Ogroman skandal trese Mađarsku, deseci tisuća na prosvjedu protiv Orbana: 'Dosta nam je!'

People demonstrate after the resignation of Hungary's President and former Justice Minister, in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/15
16.02.2024.
u 21:04

Na prosvjed u središtu Budimpešte pozvalo je devetero 'influencera', među njima i iznimno popularan pjevač Azahriah, piše Reuters. Deseci tisuća prosvjednika, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja.

Deseci tisuća Mađara u petak su izašli na ulice Budimpešte kako bi prosvjedovali zbog slučaja prikrivanja seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je predsjednica Katalin Novak iz stranke Fidesz nakon bijesa javnosti odstupila s dužnosti. 

Premijer Viktor Orban i njegova konzervativna stranka Fidesz, na vlasti od 2010. godine, pokušavaju ublažiti skandal koji je izbio prošlog tjedna, a zbog kojeg su s funkcije već odstupile dvije Orbanove saveznice, predsjednica Novak i ministrica pravosuđa Judit Varga. Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika ravnatelja dječjeg doma koji je pomogao prikriti ravnateljevo seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija. 

Iako nezadovoljstvo javnosti ne predstavlja prijetnju Orbanovoj vladavini, s idućim parlamentarnim izborima tek 2026., ono se događa uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojem se Fidesz nada s drugim konzervativnim strankama ponovno steći glas u odlučivanju na europskoj razini. 

Na prosvjed u središtu Budimpešte pozvalo je devetero 'influencera', među njima i iznimno popularan pjevač Azahriah, piše Reuters. Deseci tisuća prosvjednika, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja. 

VEZANI ČLANCI:

"Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja", rekao je 64-godišnji Jozsef Molnar. On je kazao da je posljednji put prosvjedovao 1989. godine, u vrijeme pada komunizma, a na skup u petak stigao je i njegov 19-godišnji sin.  "Ovdje smo radi budućnosti, radi naših unuka", dodao je.

Organizatori prosvjeda na društvenim mrežama pitali su "koliko je još sličnih slučajeva o kojima se ne zna, koji su bili zataškani?". "Neovisno o političkim stranama, vjerujemo da je važno da ustanemo radi podrške zaštiti žrtava zlostavljanja, transparentnosti, ljudskog dostojanstva i iskrenog javnog dijaloga", stoji u njihovoj objavi. 

Motivi pomilovanja ostaju nejasni. Orbanov Fidesz pokušao je vratiti narativ u svoju korist, kazavši da njihove greške donose posljedice, za razliku od grešaka oporbe. Orbanov šef ureda Gergely Gulyas ranije u petak rekao je da su predsjednica i ministrica pravosuđa preuzele odgovornost za taj incident te da vlada to pitanje smatra zatvorenim. Dodao je da je važno "gledati u budućnost" te da će vlada raditi na jačanju mjera za zaštitu djece.

VIDEO Plenković o promjeni stava Orbana: 'Nadam se da je to kraj takve prakse'

Komentara 12

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
22:29 16.02.2024.

Čak i u Beogradu protiv Vučića ima više prosvjednika. U Beogradu ih je 3000, a u Budimpešti protiv Orbana 2000. Sva ta opozicija je na nivou gibanice.

Avatar Purgeri
Purgeri
07:37 17.02.2024.

Podrška Obranu protiv ljevičara.

Avatar EU Turčin
EU Turčin
03:13 17.02.2024.

Globalisti ne popustaju i ne odustaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije