Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporne satnice

Ogorčeni studenti prozivaju: Radili smo i po 12 sati, a poslali su nam policiju

studenti
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/2
10.07.2014.
u 18:26

Ravnateljica Maja Jukić ima drukčiju evidenciju sati provedenih na poslu

– Umjesto da nas nagrade jer smo mi jedni od najzaslužnijih za uspjeh državne mature, a radili smo i po 12 sati dnevno, nama se odbija isplatiti honorar koji smo pošteno zaradili – poručili su ogorčeni zagrebački studenti koji su od veljače radili na poslovima vezanima za pripremu i održavanje državne mature u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Za sve optužuju ravnateljicu Maju Jukić, a problem je nastao u vezi sa zbrajanjem radnih sati za koje je bilo dogovoreno da se plaćaju po 20 kuna.

Studenti nisu bili spremni

– Evidencija o dolasku i odlasku s posla vođena je na dva načina i to tako da smo se mi javljali zaštitaru na ulazu, a onda voditeljici odjela. Mi smo od ravnateljice dobili nalog da se zaštitaru više ne moramo javljati i to smo poslušali, no na kraju je ona kao kriterij utvrđivanja satnica uzela baš tu evidenciju – optužio je ravnateljicu Josip Pulić, jedan od 60-ak studenata koji su dobili otkaz.

Zbog svega je u srijedu u centru intervenirala i policija, nakon čega je studentima pristup u njega zabranjen. Kako pak kažu iz centra, policiju su zvali zbog osiguravanja materijala i prostora, a studentima su ponudili isplatu tri četvrtine plaće dok se ne provede kompletna evidencija sati provedenih u prostorijama centra. – Studenti nisu bili spremni na takav dogovor te su, ne pristajući na odgodu plaćanja od nekoliko dana radi ispunjavanja formalnih uvjeta za isplatu, u jednom trenutku ušli u prostore u kojima se održavaju ispiti državne mature i zaključali ih prijeteći da će onemogućiti održavanje za danas planiranih ispita dodatne provjere znanja za upis na Medicinski fakultet. Bili smo prisiljeni pozvati policiju – piše u priopćenju ravnateljice Maje Jukić.

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Otvoreno pismo

Studenti tvrde da nikakvih uzurpacija nije bilo, a kamoli zaključavanja u prostore. – To je bilo naše radno mjesto i nismo uzurpirali nikakav prostor. Tražili smo objašnjenje zašto nam odjednom ne uvažavaju sate, a neki od nas u lipnju ih imaju i 300, no ona nam objašnjenje nije htjela dati – kazala je studentica Katarina Curavić. Otvoreno pismo u kojem traže isplatu honorara za lipanj, a koji im kasni desetak dana, studenti su poslali i predsjedniku RH Ivi Josipoviću.

– Nakon niza obećanja, nakon gotovo mjesec i pol neprestanog 12-satnog rada kako bi se svi ispiti proveli u roku i bez pogreške, ravnateljica Centra odlučila je stopirati isplatu pošteno zasluženih plaća. Apeliramo da se ne dopusti samovoljno oduzimanje prava na rad, kao i demokratskog prava na plaćanje odrađenog rada – piše, između ostalog, u pismu.

>>Evo koliko zagrebačkim studentima treba novca za jedan semestar i koliko sati tjedno uče

>>Zbog laganja u životopisu i do deset godina zatvora

Komentara 21

OS
osica
18:40 10.07.2014.

Nacionalni centar za ........ trebao je sudentima, a sve su pametni mladi ljudi, postaviti pravila prije odrađenog posla, a nakon odrađenog posla to i pošteno platiti. Ako ne objaviš pravila, znači da su proizvoljna, a oštećeni nema kriterija za kojeje bi se uhvatio. Mutiti nad sudentima je za Nacionalni centar za vanjsko ..........i njihovu ravnateljicu , "nakon što su odradili posao - nacionalna vanjska sramota "

T1
t111
20:11 10.07.2014.

kao osoba koja je radila u NCVVO-u kao zastitar bio sam zaduzen za vodjenje evidencije tko je kada dosao, a kada tko otisao, mogu potvrditi da studenti zaista rade i po 300 sati mjesecno, pogotovo mjesec-dva prije pocetka mature, subote, nedjelje i praznike. od cega mozda 5-10% otpada na puš ili piš pauze, ostalo zaista rade. dok sam ja 12 sati gledao filmove na kompu, oni su radili. to sto nova direktorica zeli ispasti super dobra i ustedjeti novac kako bi je pohvalili iz ministarstva, to je druga stvar. ne znam je li se sto promjenilo, ali pametniji model za ustedu novaca (umjesto da se odokativno procjenjuje koliko tko ima sati) bi bilo direktno zaposljavanje studenata za pakiranje ispita, a ne uzimanje vanjskih suradnika. kazem, zadnji dio se mozda i promjenio od kada me nema tamo, ali sto se tice broja radnih sati, studenti su u pravu.

Avatar Perica1
Perica1
18:51 10.07.2014.

Još su mladi, naivni i zeleni, kad se radi na honorar onda se uvijek traži pola unaprijed, kao i kućni majstor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije