Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUNT

Ogorčeni mljekari najavili prosvjede i prekid proizvodnje

Mljekari prijete prosvedom (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
02.02.2012.
u 16:36

U Dukatu su već drugog dana prekršili potpisanu promemoriju te umjesto dogovrenih 2,69 nude 2,30 kuna, tvrde proizvođači mlijeka

– Čista je laž da mi tražimo 4,09 kuna za litru mlijeka. Dukat nas je iznova izmanipulirao i prevario te umjesto dogovorenih 2,69 kuna nudi sramotnih 2,30, za što ne možemo proizvesti mlijeko ni u slučaju da krava pije samo vodu. Mi po toj cijeni nećemo poslovati. Prekinut ćemo proizvodnju ili će se nešto krupno desiti. Jednom su nas preveslali 2009. godine i ne dopuštamo više da nas se iskorištava. Odavno su prošla vremena kad je Napoleon harao ovom državom. Bogme više neće – ogorčeno je obrušavanje na Dukat započeo Mladen Šolčić, dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, čiji su brojni članovi u Gudovcu održali tiskovnu konferenciju isprovocirani potezom Dukata, koji je već drugog dana prekršio potpisanu promemoriju o otkupnoj cijeni mlijeka. – Takvo besramno ponašanje Dukata više nećemo tolerirati i s obzirom na situaciju, novi prosvjedi sve su izvjesniji – poručuje Šolčić.

Dukat obustavio otkup mlijeka

Da se mljekarski rat rasplamsava, potvrdio je i predsjednik Saveza Igor Rešetar. – Ovakav feudalni pristup Dukata prema nama nisam očekivao. Toliko su besramni da su u nekim mjestima obustavili otkup mlijeka. Ne tražimo nikakve povlastice, već samo da se mljekare drže dogovorenog i da nam plate naš rad poštenom cijenom za mlijeko – naglašava Rešetar i dodaje kako su se obratili i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja koja im je savjetovala da u pregovore s mljekarama moraju krenuti ujedinjeni te da sklope zajedničke, a nikako pojedinačne ugovore.

Kmetovi i robovi u EU

Nezadovoljni mljekari istaknuli su da ih se prije ulaska u EU želi uništiti s ciljem da ih se prisili na prodaju farmi i pretvori u kmetove i robove.  – Dukat nas ovim potezom vraća u 2002. godinu kada smo za mlijeko dobivali 2,20 kuna, ali tada je “nafta” bila 2,20, a danas je 6,18 kuna, dok je najjeftinije gnojivo bilo 100, a danas je 700 kuna. Nitko neće reći da je sve od repromaterijala na dalje poskupjelo za tristo, pa i više posto. Pucamo po šavovima i to se više ne može izdržati – ističe Mirko Katelenić, mljekar iz Gudovca.

Najzagriženijim "buntovnikom" među proizvođačima pokazao se dopredsjednik Nikola Andrić. – Dosta je bilo demagogije, jer sad nam opet žele uzeti kunu po litri, kao što su to uspješno izveli 2009. Naime, Dukat nam se dogodio i prije ovog Dukata, kada nam je prije nekoliko mjeseci država uskratila 42 lipe po litri, a sada nam i mljekara otima 39 lipa, nudeći 2,30 umjesto dogovorenih 2,69 kuna. Ako propadnem, vjerujte, neću sam propasti, jer dođe li daljnjeg zakrvljenja, za obranu svoje stečevine i egzistenciju obitelji spreman sam i ubiti – iznervirano je rekao N. Andrić. Zaključak je mljekara da će se svim sredstvima boriti da sačuvaju krvavo stečen posao, a prvi od poteza bit će osnivanje Stožera za obranu proizvođača mlijeka u RH koje bi trebali izglasati na skorašnjem novom sastanku Saveza.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
16:54 02.02.2012.

Dukat je u vlasništvu Francuza,ako se ne varam ,a oni imaju ogromne viškove mlijeka. Koji je njihov cilj? Možda uništenje domaćih stočara,a radi lakšeg uvoza? Možda žele i oni premije od države? Možda nešto treće? Da se digla prašina,digla se,a očito je to bilo potrebno radi lova u mutnom. Stočarima ne preostaje ništa drugo,nego da se ujedine,jer samo jedinstveni imat će potrebnu snagu da se izbore za bolje uvjete. A mljekari? Morat će popustiti,pogotovo sada kada su se mediji počeli time baviti. I pohlepa ima svoje granice,a strani vlasnici se moraju prestati prema nama ponašati kao prema svojoj koloniji.

AB
abendblatt
18:44 02.02.2012.

zlatarx, ne placaju Franczusi , nasim mljekarima otkupnu cijenu, pitaj ministra poljoprivrede o otkupnim cjenama .

GO
godfather2
20:19 02.02.2012.

Stvar je u tome da zadnjih dvadeset godina sve političke garniture nisu imale viziju i strategiju razvoja Hrvatske poljoprivrede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije