Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovac

Ogorčeni mljekari blokirali ulazak u pogone KIM-a i razlijevali mlijeko

mlijeko
Dominik Grgurić/pixsell
16.02.2012.
u 14:26

Podršku prosvjedima dali i saborski zastupnici SDP-a tvrdeći da KIM i Dukat manipuliraju prosvjedima

Mljekari iz Karlovačke županije jučer su blokirali ulaz u prostore karlovačke mljekare KIM. Pred ulazom u KIM parkiralo se dvadesetak traktora, a ogorčeni proizvođači su razlijevali mlijeko koje nitko ne želi preuzeti.

Preživjeli Kutlu, ne i Lactalis

– Ne mogu vjerovati da ova mljekara iz koje su nas samo prije nekoliko godina nagovarali da se vratimo pod njihovo okrilje, danas ne želi preuzeti naše mlijeko. Većina nas ovdje već četiri ili pet dana baca 400, 500, 800 ili čak više mlijeka svakog dana. A upravo smo mi najzaslužniji što je mljekara danas ovdje. Mi smo ju podigli iz pepela, preživjeli tri mjeseca neplaćanja, i privatizaciju po modelu Miroslava Kutle i danas nam se dogodi nešto ovakvo. To je strašno – rekao je Matije Bridić, istaknuti poljoprivrednik čija je krava bila i pobjednica stočarske izložbe Karlovačke županije. Većina ostalih prosvjednika bila je ogorčena neotkupom koji su iz tvrtke pravdali prosvjedima, iako pogoni sve do jučer uopće nisu bili blokirani.

– Mene je službeno nazvao referent iz KIM-a i rekao mi da do daljnjeg moje mlijeko neće preuzimati jer je mljekara blokirana. Istovremeno, dok sam razgovarao s njim, na autocesti sam gledao Dukatove cisterne koje iz Zagreba prema Karlovcu prevoze mlijeko. Kad sam mu to spomenuo vikao je na mene i bio neugodan. Istovremeno sam već danima prisiljen prolijevati 800 litara mlijeka – ispričao je Branko Belanek.

Bojkot mlijeka u tetrapaku 

Među prosvjednicima se pojavila ideja o javnom pozivu svim građanima da prestanu kupovati mlijeko s polica trgovina i počnu dolaziti na njihove farme. Prema zakonskim odredbama svako gospodarstvo ima pravo na kućnom pragu prodati 12.000 litara mlijeka godišnje.

Potporu prosvjednicima pružili su i ovdašnji saborski zastupnici SDP-a Damir Mateljan i Josip Benčić.

– Ovo nisu prosvjedi protiv Vlade nego protiv KIM-a, Dukata, ili neke druge mljekare. Oni su legitimni baš kao i svi prosvjedi koje, primjerice organizira sindikat, jer im mljekare žele smanjiti cijene. Mljekare manipuliraju prosvjedima i ne žele otkupiti mlijeko, iako im sve do sada pogoni nisu bili blokirani. Na taj način uništit će se najkvalitetniji dio poljoprivrede Karlovačke županije – rekao je Mateljan.

– Mislim kako Dukat iskorištava monopolistički položaj na tržištu, a istovremeno uvozi mlijeko iz inozemstva – smatra Benčić.

Ključne riječi

Komentara 3

TI
tintilinic100
15:40 16.02.2012.

Bacaju 500 litara mlijeka svakog dana??? pa to je 500kn ako je po kunu litra. A ako toliko mogu baciti svakog dana toliko mlijeka.. onda im veća cijena niti ne treba. Neka bacaju. Jer umjesto da daju starim, nemoćnim, djeci nezbrinutoj.. oni bacaju.???? Ljudi, ovo je tržište, i ako netko ne želi kupiti auto na sajmu za 5tis.eura.. onda ćeš ga morati dati za 4 tisuce eura. Inaće ga nećeš prodati. Inaće češ ga imati na svom dvorištu. kako to ne razumiju ovi koji bi sada htjeli ne znam što?? Ah, i još i to.. da oni mogu prodati mlijeko na kućnom pragu.. oni bi ga prodali.. ne brinite se. Nebi cekali dukat da im poveća otkupnu cijenu mlijeka :))

BO
borica
18:31 16.02.2012.

ne smije se dijeliti neobradeno mlijeko, kazna 15000 kn i nitko ju nece riskirati zato moraju bacati, to je gesta ocaja!

MU
mudri1
18:40 16.02.2012.

Dečki ja vam se divam na proizvodnji toliko mljeka ali nešto vam moram razjasnit u njemačkoj je mljeko nešto skuplje ali paritet sa radničkom plaćom hr. i njemač.je razlika 1-naprama 5 pa gdi jesmo slovenci čekaju da će izvoziti po nžoj cijeni u hr.nemojte im dozvolit uprite konje još jače da vam ne uzmu tržište.samo moj mali savijet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije