Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odzvonilo masovnim upisima na ekonomiju

Ekonomskim fakultetima tri godine da smanje broj studenata, profesori u mirovinu
14. ožujka 2012. u 08:30 117 komentara 12 prikaza
Željko Jovanović
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta stat će na kraj hiperprodukciji ekonomista koji nakon fakulteta čame na Zavodu za zapošljavanje. Proteklih su dana svim ekonomskim fakultetima poslali pismo kojim traže da zadovolje minimalne uvjete za obrazovanje studenata te da na jednog profesora u grupi ne može biti više od 30 studenata, kazala je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje.

Bez zabrane

Svoj su rad i plan za ovu godinu ministar Željko Jovanović i njegovi suradnici u utorak predstavili medijima. Planiraju do kraja godine napraviti nacrt iz kojeg će biti jasno koja su zanimanja na tržištu potrebna. Ekonomskim fakultetima dali su rok od tri godine da smanje kvotu upisanih studenata. – Ne možemo zabraniti upis na ekonomiju jer bismo tako zakinuli neke generacije. Ako ne ispune minimalne uvjete, dobit će uskratu. Broj studenata neće moći povećavati zapošljavanjem broja profesora jer neće dobiti suglasnost ministarstva za to. Jedino ako ih budu plaćali iz vlastitih prihoda – objasnila je R. Beljo Lučić kako će stati na kraj fakultetima koji su masovno upisivali studente da zarade na školarini, a pritom su smanjivali kvalitetu obrazovanja.

Ministarstvo će izmijeniti zakonske propise kako bi na mirovinu prisilili profesore iznad 65 godina i dali priliku znanstvenim novacima da se zaposle. Do 70. godine mogućnost, što sada koriste mnogi profesori, moći će raditi samo ako privuku projekt na kojem će raditi i od kojeg će si isplaćivati plaću. – Tražili smo od institucija da nam pošalju srednjoročni plan kadroviranja. Ukinut ćemo vanjsku suradnju profesora, koja je 30 posto skuplja, i taj ćemo novac usmjeriti u zapošljavanje – objasnio je Saša Zelenika, pomoćnik za znanost, kako će potaknuti zapošljavanje znanstvenih novaka.

Rješenje psihologije

Na tom bi se tragu mogao riješiti i problem studija psihologije na Hrvatskim studijima, zbog čega su u utorak prosvjedovali studenti tog fakulteta. Na tom studiju nastavu održavaju uglavnom vanjski suradnici, a plan je Sveučilišta u Zagrebu spojiti psihologiju Hrvatskih studija s psihologijom Filozofskog fakulteta. Jovanović tu ideju podržava te najavljuje da će zaposliti novake.

1. Do 2020. g. 30 posto visokoobrazovano

1. Do 2020. g. 30 posto visokoobrazovanog radnog stanovništva

Hrvatska bi do 2020. godine trebala izdvajati tri posto BDP-a za obrazovanje. Sada je 18 posto visokoobrazovanih, a za obrazovanje se izdvaja tek 0,76 posto BDP-a.

2. Stipendiranje studenata slabog imovnog statusa

Sada studira samo dva posto studenata iz obitelji sa završenom osnovnom školom. Uz siromašne studente, plan je cjeloživotnim obrazovanjem privući i starije studente na fakultete.

3. Razdvojiti osnovno i srednje školstvo posebnim zakonima

Zakonskim propisima i javnom raspravom regulirat će se izbor ravnatelja, uvest će se psihološko-pedagoško obrazovanje za nastavnike i elektroničke prijave za upis u prvi razred srednje škole.

4. Daljnje zapošljavanje u školama

Prošla vlast pokrenula je zapošljavanja, a ova će nastaviti popunjavati radna mjesta. Planiraju 338 novih objekata sagraditi javno-privatnim partnerstvom.

5. Racionalizacija proračunskog novca za obrazovanje

Pola milijarde kuna treba na najbolji mogući način raspodijeliti na studentske centre i subvencije studentima, o čemu će ministarstvo odlučiti u pregovorima sa studentima i studentskim centrima.

čest poremećaj
Kći naše glumice: 'Prije par dana dobila sam dijagnozu. Nije me sram što idem na terapiju i što sam tražila pomoć'
Presretan zbog nagrade
Modrić za VL otkrio kome bi dao glas za najboljeg hrvatskog nogometaša: On mi je idol iz djetinjstva
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • -obrisani-:

  A šta je sa medicinom? Sigurno su oni sa kupljenom diplomom otišli u politiku, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,ha, ha

 • scary:

  kamo sreće da se konačno uvede reda u sveučilište.

 • -obrisani-:

  \"Utemeljitelj te ekonomske doktine je Sirotković a provoditelj Sirotanović. ...\" ----------------- Sve neka sirotinja, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha