Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odvojak Heinzelove ulice nazvan prema Charlesu Darwinu

Ulica je imenovana prigodom 150. obljetnice objavljivanja Darwinove knjige “O podrijetlu vrsta”, kapitalnog djela svjetske znanosti.
28. prosinca 2009. u 16:34 4 komentara 490 prikaza
heinzlova
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zagreb je dobio ulicu nazvanu u čast istaknutoga prirodoslovca Charlesa Darwina. Time je imenovan dosadašnji bezimeni istočni odvojak Heinzelove ulice s južne strane Veterinarskog fakulteta, koja bi u budućnosti trebala spajati Heinzelovu ulicu i Donje Svetice.

Darwinova godina

Ulica je imenovana prigodom 150. obljetnice objavljivanja Darwinove knjige “O podrijetlu vrsta”, kapitalnog djela svjetske znanosti. Ove se godine u cijelom svijetu obilježava i 200. obljetnica njegova rođenja, čemu se Zagreb na ovaj način pridružio. Inicijativu za imenovanje javne površine po Charlesu Darwinu podnijelo je unazad nekoliko godina Hrvatsko biološko društvo, no tada je prijedlog ostao na tome. Inicijativu je prošle godine ponovno pokrenuo aktivist Saša Šimpraga s namjerom da ulica bude imenovana u Darwinovoj godini.

Podrška institucija

Inicijativu su podržale brojne institucije, među ostalima i znanstvenici Instituta Ruđera Boškovića peticijom i zagrebački ZOO.

- Važnost osobe i djela Charlesa Darwina u suvremenoj znanosti je velika, a praksa da se ulice imenuju po znamenitim strancima u Zagrebu odavno postoji i tako se obogaćuje javni prostor grada. Na odabranoj lokaciji Darwinova se ulica oslanja na zagrebačku tradiciju smislenih i promišljenih imenovanja te nadograđuje postojeći urbanistički kontekst. Imenovanje također komplementira hrvatsko-britanske veze ali i pozicionira Zagreb u zajednički europski kulturni krug – rekao je Šimpraga.

Darwinova ulica je prva javna površina u Zagrebu nazvana u čast nekoga stranca unazad šest godina. Zadnja ulica prije Darwina, koja je dobila ime po stranom državljaninu, jest Ulica Francesca Tenchinija u Španskom koja postoji od 2003., a nazvana je u čast bivšega gradonačelnika talijanskog Passignana. Tamošnja gradska organizacija dobrovoljnih davatelja krvi povezana je sa Susedgradskom, a posredstvom svoga člana i gradonačelnika, Passignano je devedesetih bio utočište brojnim hrvatskim izbjeglicama.

Najstarija postojeća zagrebačka ulica nazvana po nekom strancu jest Masarykova koji je ujedno i stranac s najviše ulica u Hrvatskoj.

Inače, Viki Glovacki, Ranko Marinković, Krešo Golik, Sunčana Škrinjarić, Grad Split i Dušan Vukotić, samo su neka od predloženih imena koja još nemaju svoju ulicu u Zagrebu, ali bi se i to trebalo uskoro promijeniti.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Placid:

    Majmunska posla

  • BrankoH:

    Možda je Charles Darwin istaknuti prirodoslovac i sada je godišnjca blabla..., ali mi je ipak draže kad ulice dobivaju po osobama iz hrvatske povijesti. Sigurno ima netko tko je \"čeprkao\" po kostima i od naših ljudi.

  • Ivana Brkić Ćubela:

    Evolucija po Djoletu Prvo su bili majmuni,pa onda mnogo kasnije neandertalci,pa onda danasnji ljudi,pa onda za vreme Tita opet majmuni,za vreme Slobe ponovo neandertalci.I posle Slobe smo poceli da evoluiramo u moderne ljude.Ali postacemo mi opet majmuni kad tad,videcete...