Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Odvjetnik Borojević: Breivik može dobiti i doživotnu kaznu

Riječ je o kazni od 21 godine zatvora uz trajno zadržavanje, objašnjava odvjetnik
25. srpnja 2011. u 14:40 3 komentara 43 prikaza
napadac
Foto: Facebook

Po norveškom pravnom sustavu nitko ne može biti pritvoren bez službenog saslušanja. To što je Anders B. Breivik bio pritvoren od petka kad je uhićen do sinoć dio je jedne druge procedure vezane izravno za uhićenje i to je početak istrage. U roku od 72 sata nakon lišavanja slobode morala se održati sudska rasprava o zadržavanju u pritvoru. Ovo je vrijeme već službeno bilo prekoračeno iz objektivnih razloga.

– Pravilo je da se u obvezatnoj sudskoj raspravi o zadržavanju u pritvoru određuje pritvor od četiri tjedna, no, ako se smatra da ne postoji razumna osnova da će se na temelju postojećih činjenica njegov status pritvorenika promijeniti, pritvor se u prvoj raspravi može odrediti do osam tjedana – ističe odvjetnik Đorđe Borojević iz ureda Advokat firmaet Borojevic u Oslu.

– Nakon tih osam tjedana slijedi nova sudska rasprava o produljenju pritvora ili ukidanje pritvora. Suđenje Breiviku ne može se očekivati prije nego što se završi cjelovita istraga. S obzirom na vrstu djela i broj žrtava, čak i da brzo suđenje bude prioritet na kojem inzistira državno tužiteljstvo, ta istraga može potrajati i do godinu dana. Tek nakon toga slijedi suđenje.

– Maksimalna je kazna 21 godina zatvora – tumači odvjetnik Đorđe Borojević.

– Ali, postoji i kazna od 21 godine zatvora plus trajno zadržavanje (forvaring) koje može biti isto kao doživotni zatvor. Zadržavanje u zatvoru nakon odslužene kazne praktično znači da osuđenik nakon, recimo, svakih pet godina (ili koliko presudom bude određeno), izlazi pred komisiju koja prosuđuje njegovo zatvorsko držanje te mu produljuje zadržavanje ili ga oslobađa. To otvara mogućnost za doživotni zatvor – objasnio je odvjetnik.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Deleted user:

    Trebalo bi mu sudit u Americi.

  • -obrisani-:

    Oko za oko- zub za zub. ( Kad već hoče krščanski)

  • Mirisna:

    Napad je naložila engleska tajna služba SIS,a izveo operativac na vezi srbijanske tajne službe BIA. O ovome se ne smije niti mislit, a kamoli govorit. Je li tako admin? Englezi i Srbi su dobri momci to svi znaju.